V Pravčicích otevřou muzeum zemědělské techniky

PRAVČICE - V areálu pravčické zemědělské společnosti v Pravčicích vzniklo nové muzeum zaměřené na zemědělství - nabízí stálou expozici zemědělské techniky našich dědů a přibližuje dějiny šlechtitelství. Slavnostně bude otevřeno v sobotu 25. května, serveru Zlin.cz to sdělila za Místní akční skupinu Moštěnka Marie Tesařová.

Návštěvníci najdou v muzeu zemědělskou techniku od 18. století až do současnosti, týkající se veškerých prací od přípravy půdy až po sklizeň. Sbírka obsahuje na 100 exponátů, jako jsou bryčky, několik druhů pluhů, secí mašina melichárek, koňské brány, ledkovač, rozmetadlo a podobně. Část expozice je vyhrazena historii šlechtitelství.

Do budoucna bude muzeum doplněno o prodejnu regionálních potravin a selský dvůr, kde si zájemci budou moci prohlédnout hospodářská zvířata a uvidí také něco z typické selské domácnosti. Muzeum bude otevřeno od května do září a nabídne i možnost prohlídky s odborným průvodcem.

Muzeum vybudoval selský rod Netopilů, Josef a jeho tři synové, a to s podporou prostředků z Evropské unie. Jejich zemědělský podnik hospodaří v katastrech obcí Žalkovice, Pravčice, Stará Ves a Horní Moštěnice a zemědělskou techniku sbírají již roky. „Milionovou dotaci na vznik muzea získali v rámci projektu Zemědělská technika našich dědů, který uspěl v sedmé výzvě Místní akční skupiny – Partnerství Moštěnka,“ dodala Tesařová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x