Stavba roku 2012: (ne)zoufejte, bude hůř a pak lépe

Stavbaři si stýskají. I pro letošek čekají v celorepublikovém pohledu pokles stavební výroby. Na druhou stranu na čtvrtečním slavnostním večeru při vyhlašování Stavby roku 2012 Zlínského kraje v Otrokovické Besedě měli i důvod k optimismu. A to hned z několika důvodů.

Předně, prognóza hovoří o tom, že pokles nebude trvalý a přijde stavební konjunktura, což ale zatím podle expertů nelze přesně datovat. Daleko důležitější je pohled na stávající situaci a ta soudě podle výsledků soutěže s jedenáctiletou tradicí, dává opravdu důvody k optimismu.

V sedmi hodnocených kategoriích měla odborná porota vedená architektkou Dagmar Novou k hodnocení celkem 51 staveb. Grand prix, tedy hlavní cenu architekta Pavla Nováka, tentokrát neudělila, ale důvodů ke spokojenosti bylo dost.

Cenu hejtmana Zínského kraje získala stavba provozovny Pneu Vraník Slušovice, hlavní cenu mezi stavbami občanské vybavenosti Rekonstrukce a dostavba hotelu Pohoda v Pozlovicích.

Mezi rodinnými domy se pyšní nejvyšším oceněním funkcionalistický rodinný dům ve Zlíně na Podhoří, mezi průmyslovými a zemědělskými stavbami pak vědeckotechnický park ICT ve Zlíně, další ocenění pak patří regeneraci náměstí v Brumově – Bylnici anebo zkapacitnění a úpravě křižovatky v Uherském Hradišti.

Syndikát novinářů Zlínského kraje udělil svou prestižní cenu světu vodních ekosystémů v Modré, studentskou prací roku je dílo Moniky Bartošové ze Střední průmyslové školy Zlín. Nejlepším stavbyvedoucím je Antonín Kožela.

Soutěž Stavba roku je z celorepublikového hlediska svou četností i odborností zřejmě nejlépe organizovanou v České republice, zájem je značný, o motivaci v tomto směru mají stavbaři v kraji postaráno.

V kuloárech se hovořilo i o nových trendech souvisejících se stavebnictvím. Zajímavé je třeba to, že se staví méně rodinných domů na vesnicích, lidé se vracejí do měst, kde hledají jednodušší ale kvalitní bydlení v bytech.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x