Ve Vlčnově začne Jízda králů

VLČNOV - Vernisáž Karla Beneše v Galerii na Měšťance odstartuje v pátek v 17 hodin letošní Jízdu Králů ve Vlčnově, která je od roku 2011 zapsaná na seznam UNESCO. Karel Beneš je uznávaný umělec a vlčnovský rodák, který pracuje i s technickou litografií, informoval starosta Vlčnova Jan Pijáček (ODS).

Ve Vlčnově je vše připraveno. „Dokončili jsme poslední přípravy. Zveme obrovské množství našich řemeslníků, kterým nabídneme stánky. Chceme jim pomoct zajistit jim trochu odbytu,“ vysvětlil Pijáček.

Kromě vernisáže se ještě v pátek uskuteční regionální kolo soutěže tanečníků verbuňku. V sobotu si pak mohou lidé na třech místech ve Vlčnově projít stánky, kde budou právě řemeslníci. K vidění bude výroba růžiček na výzdobu koní, řezbářské práce, vyšívání na výřez a další.

„Určitě doporučuju v sobotu v 17 hodin v Amfiteátru V Jamě program Pomáhat a pálit. Bude se tam mezi diváky rozdávat další číslo lihových novin,“ sdělil starosta. Večer potom v Klubu sportu a kultury převezme Ondřej Darek Franta vládu od loňského krále Martina Matušíka. „Klub už je zcela vyprodaný,“ podotkl Pijáček.

Neděli začne slavnostní mše svatá za královskou družinu a krále. Potom se družina osmnáctiletých chlapců a dívek spolu s králem vydá na radnici, kde je přijme starosta. „Svůj projev vždy začínám tím, že si vybírám nejkrásnější odměnu, vlčnovské mládí, které mám vždy před sebou,“ řekl Pijáček. Samotná Jízda králů začne v 11.30 hodin u domu krále v ulici Sportovní 880. O ukončení se postará krojovaný průvod.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x