Otrokovice zažijí Noc kostelů

OTROKOVICE - V rámci celorepublikové Noci kostelů se v pátek otevřou v Otrokovicích dveře všech kostelů ve městě. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí otrokovické radnice Lenka Krupková.

Zároveň se uskuteční řada aktivit, které město Otrokovice připravilo na počest 1 150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje.

Ve farním kostele sv. Vojtěcha, který je výraznou a nepřehlédnutelnou dominantou centra města, je připraven bohatý program. Kromě tradiční bohoslužby a prohlídek kostela je letos zaměřen především na příběh moravských věrozvěstů. Chybět ale nebudou ani pěvecká vystoupení či varhanní hudba. K návštěvě vybízí také kostel sv. Michaela na náměstí i kaple sv. Anny v Kvítkovicích.

V sobotu je pro zájemce zdarma připraven autobusový zájezd k Památníku Velké Moravy a na Velehrad.  Autobus vyjede v devět hod. od Otrokovické Besedy. Vstupné a eventuálně další osobní výdaje si účastníci hradí sami.

Ve středu 5. června v 17 hodin naváže na významné výročí přednáška odborníka na archeologické výzkumy Luďka Galušky Raná christianizace Střední Evropy a role byzantských misionářů Konstatina/Cyrila a Metoděje v tomto procesu. „V 16.30 hodin jí bude předcházet vernisáž otrokovické farnosti dokumentující život a příchod věrozvěstů na Velkou Moravu a vernisáž výtvarných a literárních prací žáků otrokovických základních škol a studentů Gymnázia Otrokovice.,“ konstatovala Krupková

V pátek 7. června se uskuteční dopolední Školní matiné a poté Slavnostní večer Po stopách věrozvěstů sv. Cyrila a Metoděje podle scénáře kronikářky města Otrokovice Věry Kramářové. Kromě historické prezentace k výročí 1 150 let od cyrilometodějské misie na Velké Moravě obohatí program Magna Mysteria, Smíšený chrámový sbor sv. Vojtěcha v Otrokovicích, Ženský pěvecký sbor Otrokovice a dramatický obor ZUŠ.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x