Ve Valašském Meziříčí vrcholí mezinárodní cimbálový festival

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Ve Valašském Meziříčí vrcholí o víkendu X. ročník Mezinárodního festivalu cimbálu. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí města Renata Votrubová.

Festival začal ve středu 22. května a byl přehlídkou hvězd. Na pódiu Kulturního zařízení Valašské Meziříčí se sešly skutečné cimbálové legendy: prezidentka světové asociace cimbálu Viktoria Herencsár, maďarský cimbalista Kalman Balogh, který zasedl i v soutěžní porotě, Jevgenij Gladkov z Běloruska a další. Mezi zahraničními hosty vystoupili také domácí cimbalisté nebo pěvecký sbor Hedvika. Excelentní byly také jazzové variace Mariuse Predy a jeho doprovodu.

„Festival se snaží představovat cimbál napříč žánry, tedy nejen v lidové hudbě, ale i ve vážné hudbě, jazzu, folku, důležité jsou i etnické a národnostní kořeny interpretů,“ zdůraznil manažer festivalu Jaroslav Kneisl. Hvězdou festivalu je letos rumunský jazzový cimbalista Marius Preda, který vystoupil v České republice vůbec poprvé.

Tradiční a velmi důležitou součástí festivalu je mezinárodní soutěž ve hře na cimbál, naopak úplnou novinkou je divadelní představení pro děti Z duhových pohádek, které je na programu v sobotu v 17 hodin v Sýpce. „Hudební doprovod napsala skladatelka Jana Vörösová speciálně pro toto představení,“ řekl Kneisl.

Závěr festivalu bude patřit v sobotu od 19 hodin Galakoncertu vítězů mezinárodní interpretační soutěže. Úplnou tečkou bude nedělní dopolední matiné s Liselotte a Janem Rokytovými, kteří představí netradiční spojení cimbálu a panovy flétny.

„Cílem našeho snažení bylo nejen uchování lidových tradic, ale také zapojení cimbálu do sfér hudby umělecké i dalších hudebních žánrů a jeho propagace všemi směry. Festival byl a stále je významnou základnou všech těchto tvůrčích aktivit,“ uvedla prezidentka festivalu Růžena Děcká.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x