Rožnov nechá opravit zvoničku v Horních Pasekách

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Rožnovská radnice se rozhodla opravit zvoničku v Horních Pasekách, která je ve zchátralém stavu. Jak serveru Zlin.cz uvedl mluvčí města Tomáš Gross, kraj městu na obnovu památky příspěl dotací ve výši přes 77 tisíc korun.

Celkem bude rekonstrukce zvoničky z počátku minulého století stát 161 638 korun. Objekt se nachází v mírně svažitém terénu v blízkosti nezpevněné komunikace, nad zahradou místní mateřské školy. Opravy se uskuteční v letošním roce.

V současné době je zvonička ve značně zchátralém stavu, neboť poslední udržovací práce zde byly provedeny v 50. letech minulého století. Zvonice má obdélníkový půdorys, obvodové zdivo z plných cihel je z vnější i vnitřní strany opatřeno štukovou omítkou. Výplně otvorů tvoří kovové dveře a kovové okno, Střešní krytinou je dřevěný šindel. Dřevěná je i konstrukce stropu z prken. Střecha je tvořena dřevěným krovem s bedněním. Nad střechu je vyvedena konstrukce pro uchycení zvonu se zastřešením, ve které se nachází původní zvon.  Ze stříšky vystupuje kovový kříž.

„Vlivem poškození střešní krytiny do zvoničky zatéká, venkovní omítka je zvětralá a repasi nutně potřebují i dveře a okno. Pádem větve z blízkého stromu byl poškozen střešní kovový kříž. Potřebná je výměna poškozené střešní krytiny, oprava jejich vnějších i vnitřních omítek, zámečnických a tesařských konstrukcí i střešního kříže,“ popsala projektová manažerka rožnovské radnice Jana Konečná.

Město chce zvoničku zachovat pro příští generaci. „Jde o důležitý prvek původní zástavby místní části Horní Paseky,“ dodala Konečná.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x