Při pietním aktu uctí památku Valčíka

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - U památníku plukovníka Josefa Valčíka ve Smolině se v sobotu od 10 hodin uskuteční pietní akt, lidé tu zavzpomínají na oběti nacistické okupace. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Letos totiž uplyne již 71 let od události, která výrazně zasáhla do běhu dějin našeho národa. 27. května 1942 uskutečnila skupina odbojářů atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

„Při setkání vzpomeneme oběti nacistické okupace a především smolinského rodáka Josefa Valčíka, který byl jedním z členů Operace Silver A a posléze také spolupracovníkem diverzní skupiny Anthropoid. Ta v roce 1942 připravila a uskutečnila atentát na Heydricha. Za odvážný čin později Valčík i další aktéři položili své životy v kryptě pravoslavného chrámu svatých Cyrila a Metoděje v Praze. Považujeme za důležité, aby si dnešní generace připomínala význam jejich vlastenectví, statečnosti, odhodlání a hrdinství,“ vyjádřil starosta města Valašské Klobouky Dalibor Maniš (nez.).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x