Na cimbálfestu rozdali ceny a pokřtili unikátní učebnici

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Galakoncertem laureátů interpretační soutěže vyvrcholil v sobotu večer 10. ročník Mezinárodního festivalu cimbálu ve Valašském Meziříčí. Jak serveru Zlin.cz řekla Barbora Janečková z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy, organizátoři rozdali ceny a pokřtili unikátní učebnici.

Výkony oceněných byly hlavně v nejvyšší věkové kategorii tak vynikající a tak vyrovnané, že porota udělila tři první a dvě druhá místa. Na festival přijeli kromě domácích účastníků také delegace z Maďarska, Slovenska, Moldávie a Běloruska a právě zahraniční cimbalisté se v soutěži výrazně prosadili.

Sdružení cimbalistů na galavečeru také ocenilo tři významné cimbálové osobnosti: cenu za dlouholetou pedagogickou činnost a podporu meziříčského festivalu získala prezidentka Světové asociace cimbalistů Viktória Herencsar. Cenu za přínos pro cimbálovou skladbu získal znojemnský skladatel Jaromír Dadák a autorka řady cimbálových skladeb pro děti Jarmila Mazourová (poslední dva ze zdravotních důvodů nepřijeli).

Motivem jubilejního ročníku bylo heslo Cimbál napříč žánry, a tak se od 22. května představili stovce účastníků festivalu a dalším stovkám návštěvníků z řad veřejnosti muzikanti velmi odlišného zaměření. Jazzový cimbalový mág Marius Preda vystoupil v ČR vůbec poprvé a stal se největší hvězdou festivalu, folklorní cros-over předvedla skupina Čechomor s cimbálovou muzikou Martina Hrbáče. Soubor Societas Incognitorum naplnil zpěvem podzemí zámku Žerotínů a muzikanti z širokého okolí přijeli na tradiční noční jam session.

„Výjimečným počinem byl sobotní křest učebnice hry na cimbál s názvem Česká cimbálová škola, kterou řadu let připravovala prezidentka festivalu Růžena Děcká. Učebnice obsahuje desítky českých říkadel a písniček, je určena pro cimbálové začátečníky. Doplňují ji ilustrace Petra Nikla,“ konstatovala Janečková. Novinkou bylo divadlo pro děti Z duhových pohádek s originální hudbou pro cimbál i spoluúčast mladých cimbalistů na programu páteční Noci kostelů.

Mezinárodní festival cimbálu se konal ve Valašském Meziříčí poprvé v roce 1993 jako nultý ročník. Od roku 1995 je součástí přehlídky interpretační soutěž. Festival je pořádán jako bienále. „Největší radost mám z toho, že festival přežil do dnešní doby, že se jeho úroveň neuvěřitelně zvýšila. A že z prvních soutěžících už jsou noví učitelé hry na cimbál, kteří se k nám vracejí s novou generací cimbalistů,“ prohlásila Růžena Děcká, kterou její vlastní žáci na závěr festivalu dekorovali za královnu cimbálu s ladičkou v ruce místo žezla.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x