Zlínský filmový festival nabídne 354 projekcí

ZLÍN - V rámci 53. ročníku Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež Zlín, který potrvá do soboty, bude k vidění celkem 354 projekcí. Serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí festivalu Martin Pášma.

Projekce bude tvořit 299 hraných, animovaných i kombinovaných snímků z celkem 53 zemí světa. Hlavním tématem letošního ročníku je dánská kinematografie. Nad konáním festivalu převzal záštitu také hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák.

„Festival vnímáme jako ideální příležitost k tomu, aby jeho hosté a návštěvníci poznávali bohatství a krásy našeho kraje, kterých je u nás opravdu spousta, a rádi se k nám pak vraceli i jindy. Věřím, že letošní festival nabídne řadu zajímavých projekcí a všichni jeho účastníci si z něj odvezou jenom ty nejlepší pocity a dojmy,“ uvedl při pondělním zahájení festivalu hejtman Stanislav Mišák.

Součástí festivalového dění bude jako vždy také doprovodný program pro všechny generace. Na každý den je připravena řada akcí plných her a soutěží, přednášky, tvůrčí dílny, výstavy, koncerty, divadelní představení a další aktivity. Většina projekcí i doprovodného programu bude ve Zlíně, další filmová představení se uskuteční v Otrokovicích, Praze a Mladé Boleslavi. Prostřednictvím oblíbené doprovodné akce, Kinematovlaku, se však festival prezentuje i v dalších 12 městech ve středních Čechách, na Vysočině, v Jihomoravském a ve Zlínském kraji.

Mezi nejzajímavější zahraniční hosty, kteří na festival zavítají, bude patřit švýcarský herec Max Hubacher či kanadský producent Rock Demers. Z českých filmových osobností se návštěvníci mohou těšit například na Jiřinu Bohdalovou, Markétu Hrubešovou, Sandru Novákovou, Marka Ebena, Otu Jiráka, Romana Vojtka, Jiřího Mádla nebo režiséry Vojtěcha Jasného a Jiřího Stracha. Uznání za tvůrčí přínos v kinematografii pro děti a mládež na závěrečném festivalovém ceremoniálu převezme Jitka Molavcová. Do Zlína ji doprovodí její dlouholetý jevištní partner a legenda českého divadla Jiří Suchý.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x