Jan Čenský: jsme se zlínským festivalem stejně staří

Neodmyslitelnou tváří zlínského filmového festivalu je už řadu let Jan Čenský. I letos byl při jeho zahájení. "Jsme s festivalem úplně stejně staří," směje se před zlínským hotelem Moskva. "Máme trošku šedin, ale oba jsme při silách, umíme udržet myšlenku i tajemství a myslím, že jsme ve formě," dodává jeden z nejznámějších českých herců současnosti.

Samozřejmě, že se spolu s mnoha kolegy od nás i ze zahraničí stává velmi vyhledávanou tváří šestidenní přehlídky. „Pan Čenský, paní Morávková, Martin Chodúr, Josef Alois Náhlovský, vidět všechny pohromadě, to je prostě senzace,“ rozplývá se školačka Tereza Štachová, která přišla lovit zážitky spolu s maminkou. Ale není jen pasivní účastnicí festivalu, který se dnes rozjel naplno. Měla i své povinnosti. „Hrála jsem na akci s názvem „Radost tvořit“ v Kongresovém centru na africký buben,“ prozrazuje dívenka s kouzelně namalovanou tváří.

Své povinnosti měl i jeden z mladých zpěváckých idolů Martin Chodúr. „Vystupoval jsem na slavnostním zahájení, jsem tu poprvé, je to pro mne velká čest,“ vysvětloval třiadvacetiletý idol mnoha dívek. „Určitě se chci zajít podívat i do kina, jsem velký fanoušek filmu. A Zlín od malička vnímám díky tomuto festivalu právě jako město filmu,“ dodává ve foyeru Kongresového centra, kde má letos už 53. ročník Meznárodního festivalu filmů pro děti a mládež svůj „hlavní stan.“

Ale stany v pravém slova smyslu zdobí letos celou akci na prostranství mezi Kongresovým centrem a zdejším letitým Priorem. U něj mezi kapkami deště řada pohádkových postav v životní velikosti. Třeba Maxipes Fík: „Festival je tady a je to moc dobře, že už začal, nemohli jsme se dočkat,“ říká i za své další pohádkové kolegy dvaadvacetiletý mladík, který jméno neprozradí, věk pod chlupatým kostýmem ano.

Mně jenom vždycky trochu trápí, že ten čas tady v krásně zeleném Zlíně tak rychle uběhne,“ přidává svůj pohled na věc Jan Čenský. Toho čeká opravdu pořádná porce práce, mimo jiné přijde pozdravit děti v rámci festivalu na páteční Tenisový den s ovocem. „Docela bych se s raketou a míčky proběhl, loni mne bolelo rameno, už je to lepší,“ těší se herec ve chvíli volného času na relax na oranžové antuce na zlínské Vršavě.

Mezitím se fotografuje s Martinem Chodúrem Lucie Maňasová, sotva šestnáctiletá slečna ze Zlína, která ale festival doslova miluje spoustu let. „Mám už docela pěknou sbírku podpisů i fotografií,“ myslím, že se bude ještě hodně rozšiřovat, třeba už letos, těší se mladá znalkyně a obdivovatelka filmu a účastníků nejstarší akce svého druhu na světě.

Zlínský fesitval, to jsou děti i pamětníci. Zdeněk Krupa vedl řadu let dětskou porotu. „Časy, kdy tu v našem městě, na filmovém kopci Kudlově vznikala spousta filmů, hraných anebo třeba animovaných, se asi hned tak nevrátí, ale stejně je dobře, že tu festival pořád máme,“ vyřkl filmový tvůrce ověřenou pravdu.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’14192′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚722‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14192‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x