Ve Valašských Kloboukách uvažují o zřízení přípravné třídy

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Ředitelé základních a mateřských kol z Valašskokloboucka diskutovali o ojedinělém záměru města zřídit první přípravnou třídu základní koly ve Zlínském kraji. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí města Lenka Zvonková.

Pokud by přípravná třída ve Valaských Kloboukách vznikla, jednalo by se v rámci kraje o experiment. „V jiných krajích však podobné třídy běžně existují. Jejím zavedením by se vyřešil problém s nadbytkem dětí v mateřské škole a současně by bylo možné zlepšit připravenost dětí se sociálním znevýhodněním k nástupu do základní školy,“ vysvětlil starosta Dalibor Maniš (nez.).

V současné době je záměr přípravné třídy ve stádiu prvotních studií a obecných úvah. Při jednáních zřizovatele a ředitelů mateřské i základní školy se posuzovala řada variant, jak k této otázce přistoupit a jakou podobu zvolit. „Nabízí se možnost zřízení další třídy mateřské školy při základní škole či rozšíření kapacity mateřské školy. Obě jsou však finančně velmi náročné a nesly by s sebou další nutné investiční náklady k úpravám prostor do vyhovujícího stavu,“ popsal Josef Slánský, vedoucí odboru životního prostředí, oddělení školství a památkové péče.

Podle zákona je ale možné zřídit při základní škole přípravnou třídu, která by byla určena především pro děti v posledním roce před zahájením školní docházky, děti sociálně znevýhodněné, děti s poruchami vnímání a pozornosti či vadami řeči. „K tomu je ovšem zapotřebí získání souhlasu krajského úřadu. Jako ideální by se zde jevila varianta nové třídy ve školní družině,“ doplnil Slánský. Poslední možností je pak zřízení živnostenského listu na mimoškolní výchovu. O novém ročníku pro předškolní děti se bude dále jednat.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x