Za týrání dětí dostala zdravotní sestra podmínku

ZLÍN - Zlínský okresní soud ve sředu uložil bývalé zdravotní sestře Dětského centra Zlín za týrání dětí trest 2,5 roku podmíněně odložený na 3,5 roku. Rozsudkem jí taktéž na pět let zakázal výkon takového povolání, kde by pečovala o děti do 15 let, seniory nad 65 let a tělesně a duševně nemocné lidi.

Ženě původně hrozilo až osmileté vězení. Rozsudek prozatím není pravomocný.

Zlínští kriminalisté obvinili ženu (43) ze Vsetínska, která pracovala jako zdravotní sestra v dětském domově a týrala malé děti, již loni na podzim. Na veřejnost se vak případ dostal až nyní.

Na agresivní chování ženy upozornili zaměstnanci Dětského domova ve Zlíně, kde jsou umístěny děti od jednoho do sedmi let. „Naše komisařka operativním šetřením ve velmi krátké době zjistila, že podezření je reálné, nicméně chyběly jakékoliv důkazy. Aby neprozradila záměr zdokumentovat jednání sestry a do domova se dostala nepozorovaně, vymyslela si několik operativních legend, například o kontrole stavu budovy,“ podotkla policejní mluvčí Jana Macalíková.

Jednou komisařka také zorganizovala výlet dětí, aby policisté mohli do místností zavést záznamovou techniku. Materiály z nainstalovaných  kamer odhalily chování ženy, které všechny šokovalo. Nikdo do té doby netušil, jaké rozměry mělo a jak časté bylo. Zdravotní sestra děti ve věku tři až šest let tahala za vlasy, křičela na ně a brutálně s nimi zacházela jak při jídle, tak při výkonu osobní hygieny i při hraní. „Děti tloukla do břicha, tahala za uši, za vlasy, házela s nimi o zem, o pohovku. Během necelého týdne jsme zadokumentovali více než 150 skutků. Policisté po zhlédnutí záznamů museli jednat velmi rychle. Reálně totiž hrozilo, že agresivní sestra některému z dětí způsobí vážná zranění,“ poznamenala Macalíková.

Ne všechny týrané děti uměly dobře mluvit a ty starší se bály tak, že nikomu o krutém zacházení nic neřekly. Náznakem o tom, že něco není v pořádku, bylo, že děti plakaly a chtěly pryč, když měla mít službu obviněná. Později při výslechu děti ukazovaly na panenkách Jája a Pája, jak krutě s nimi žena zacházela.

Krajský ředitel navrhl komisařku, která měla případ na starosti, na cenu ministra vnitra v kategorii Policista roku. Zejména za nadstandardní a zcela profesionální přístup při vyšetřování.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x