Záchranka převzala šest nových sanitek

ZLÍN - Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje získala šest nových sanitek, vozy poslouží ve Zlíně, Vsetíně, Kroměříži, Valaském Meziříčí, Valašských Kloboukách a Uherském Brodě. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí záchranky Petr Olšan.

Nákup sanitek stál 13,7 milionu korun, většinu uhradil Zlínský kraj, část zaplatila také města Uherské Hradiště a Vsetín.

Všechny nové sanitky jsou na shodném základě VW Transporter T5. Záchranka nakoupila čtyři menší sanitní vozidla specifikace B a dvě vozidla kategorie C. Kabina řidiče je ve všech vozidlech řešena jednotně. Mimo prvků určených k samotnému řízení jí dominuje dotyková obrazovka počítače určeného k předání výzvy do vozu a zobrazení místa zásahu.

„V ambulantním prostoru vozidel obou kategorií byla zvolena LED technologie umožňující plynulou regulaci intenzity osvětlení, nebo doplňkové noční modré osvětlení pro případ dlouhých transportů, kdy by pacienty mohlo obtěžovat velké světlo. Nespornou výhodou LED technologie je také velmi příznivá spotřeba, což se v moderní sanitce se spoustou dalších spotřebičů (termobox, ohřívač infuzí a podobně) velmi cení,“ konstatoval Olšan.

Velkou předostí vozidla kategorie C je vnitřní prostor umožňující bezpečné uchycení a uložení zdravotnického vybavení včetně přístrojů. Vůz této kategorie například umožňuje ošetřovat ležícího pacienta z obou stran. Při specifikaci celé dodávky je kladen důraz na to, aby pro všechny samostatné části zástavby byl doložen protokol o úspěšně provedené dynamické zkoušce, tedy Crash testu. Doklad o provedeném testu je pak v případě vozidla kategorie C vyžadován i pro samotnou kufrovou nástavbu.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x