Stav silnic mapuje nový systém

ZLÍN - Novou elektronickou a mobilní technologii zavedlo do svého systému údržby silnic II. a III. třídy Ředitelství silnic Zlínského kraje. Za silničáře to Zlin.cz sdělil Vojtěch Cekota.

Poznatky o veškerých závadách na silniční síti se přenášejí na centrální server přímo po vyfotografování v terénu. Nová technologie se nazývá Systém pro evidenci závad a kontrolu silnic II. a III. třídy ve Zlínském kraji a Ředitelství silnic Zlínského kraje ji začalo zkoušet loni a nyní je již v plném provozu.

Do mobilních telefonů 16 odpovědných pracovníků, kteří se pohybují po silniční síti a mají za úkol sledovat stav krajských silnic, byly nainstalovány speciální aplikace. Když pracovník v terénu narazí na nějakou závadu (výtluk, poškozené svodidlo, vyvrácená dopravní značka atd.), vyfotografuje ji svým mobilem. Softwarová aplikace doplní ke snímku polohu podle GPS. Ze serverové služby se získá číslo silnice a přesná lokalizace místa záznamu v uzlovém systému.

Pracovník vybere ze seznamu typ požadavku nebo závady, případně může doplnit zpřesňující popis nebo zvukovou poznámku. Přes internetové připojení se informace přenese na server do centrální databáze, se kterou pracují další oprávnění pracovníci v sídlech společností Správa a údržba silnic a Ředitelství silnic Zlínského kraje. „Celkem je do systému aktivně zapojeno 27 pracovníků, kteří mají oprávnění požadavek vyhodnotit a rozhodnout o provedení opravy. Odstranění závady následně zajišťují organizace Správa a údržba silnic. Vše se stále eviduje ve stejné aplikaci a ukládá na server,“ doplnil Cekota.

Systém se podle provozně-technického náměstka Ředitelství silnic Zlínského kraje Radka Berecka osvědčil. Využívá se i pro prohlídky silnic. „Jde o rychlejší a spolehlivější evidenci závad než při dřívějším nahrávání v terénu do diktafonů a následném přepisování hlasových záznamů, u nichž ani nebylo přesné geografické zaměření,“ konstatoval provozně-technický náměstek ŘSZK Ing. Radek vysvětlil Berecka.

Pracovníci Správy a údržby silnic projíždějí a kontrolují stav silnic III. třídy jedenkrát za měsíc, silnice II. třídy kontrolují dvakrát do měsíce. Podobné systémy mobilní evidence závad a kontroly silnic už používají rovněž silničáři v Olomouckém a v Jihomoravském kraji.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x