Lucka Maňasová: lovkyně nejen festivalových hvězd

Nenápadná patnáctiletá tmavovláska, budoucí studentka gymnázia, dnes ještě deváťačka jedné ze zlínských základních škol. Lucie Maňasová se ve světě festivalových hvězd ve Zlíně pohybuje přes dětský věk jako doma. Sbírá autogramy a fotografie slavných. Nejen na zlínské filmové přehlídce. Ve své rychle rostoucí sbírce má už přes 500 "zářezů."

Poprvé nesměle požádala o podpis v roce 2009 Sabinu Laurinovou. „Vystupovala z auta na červený koberec slavných, tehdy ještě u zlínského divadla, dodala jsem si odvahy a byla úspěšná,“ vzpomíná dívka, které se od té doby hodně daří.

Pokaždé je to s trochou trémy, nevíte, jakou má dotyčný náladu, jak zareaguje, ale ve velké většině jsou to velice příjemní lidé, rádi se se mnou vyfotí, prohodí slovo. Moc milí jsou třeba Jan Čenský, Markéta Hrubešová, Roman Vojtek, Dana Morávková anebo režisér Jiří Strach,“ vybírá Lucka námátkou z opor zlínské filmové přehlídky.

S Jiřinou Bohdalovou to bylo zajímavější. „Varovala mne, že jakmile se fotka objeví v bulváru, bude zle,“ vzpomíná sběratelka. Problémy měla třeba v loňském roce se Zuzanou Bydžovskou.

Na festivalu se už loni dostala i na galavečer, rok předtím na generální zkoušku, okolí ji už začíná vnímat jako nezbytnou součást nejstarší světové filmové přehlídky pro děti.

Lucie ale sbírá pilně i mimo festival. „Když jsem někdy v roce 2009 poslala prosby o fotky s podpisem několika osobnostem, stala se mi na začátku sbírání zajímavá věc. Úplně současně dorazily fotografie s podpisy Václava Havla, Miroslava Donutila a Karla Gotta,“ vzpomíná na kuriozní začátek získávání „loveckých ostruh.“

Ve sbírce má dnes politiky, herce, spisovatele, modelky, sportovce. Žádosti o fotky a autogramy posílá písemně jen do zahraničí. České celebrity oslovuje na různých místech osobně, zlínský festival je samozřejmě ideální příležitostí k setkání tváří v tvář. Cení si všech, nejvíce možná podpisů Angeliny Jolie anebo Johna Malkoviche. Osobně získala v Praze autogram Michaela Schumachera. „Mám i několik držitelů Nobelových cen. Nesbírám ale podpisy a fotky na množství, žádný limit nemám, je to prostě koníček, uvidíme, kam to dotáhnu,“usmívá se lovkyně.

Lucka je nadšená čtenářka a filmová divačka. „Je to velice zajímavý pocit, díváte se na film a vidíte člověka, se kterým jste v kontaktu třeba přes mail, anebo máte to štěstí, že jste jej potkala osobně, to je moc příjemné,“ dodává dívka, které na vrcholícím festivalu určitě neunikne žádná ze známých tváří. „Letos mi přibyl třeba Marek Eben, moc decentní pán, tak jako můj děda, taky takový šedivý elegán anglického střihu.“

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x