Vesnicí roku Zlínského kraje se stalo Vysoké Pole

ZLÍN – Vysoké Pole na Zlínsku se stalo Vesnicí roku 2013 Zlínského kraje. Za vítězství v 19. ročníku soutěže, do kterého se přihlásilo 18 obcí, získalo zlatou stuhu, informovala v pátek server Zlin.cz mluvčí Zlínského kraje Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Modrou stuhu za společenský život získala obec Nedašov na Zlínsku, bílou stuhu za činnost mládeže Kateřinice na Vsetínsku, oranžovou stuhu za spolupráci obce a zemědělského subjektu Prlov na Vsetínsku a zelenou stuhu za péči o zeleň a životní prostředí si připsala obec Skaštice na Kroměřížsku.

„Zlínský kraj podporuje tuto soutěž největšími finančními částkami v rámci všech českých a moravských krajů. Vysíláme tím jasný signál, že si přejeme, aby naše vesnice vzkvétaly nejen po vnější stránce, ale aby se v nich lidem také dobře žilo,“ řekl hejtman Stanislav Mišák (ČSSD).

Podle něj se určitě mnoho dalších obcí nepřihlásilo. „Pořád v nich funguje přílišná autocenzura a odkládají své rozhodnutí zapojit se do soutěže, což je škoda, protože se bezpochyby mají čím pochlubit,“ sdělil hejtman.

Vyhlašovateli soutěže jsou Spolek pro obnovu venkova ČR, Ministerstvo pro místní rozvoj ČR, Svaz měst a obcí ČR a Ministerstvo zemědělství ČR ve spoluprácí se Zlínským krajem, Kanceláří prezidenta ČR, Ministerstvem životního prostředí ČR, Ministerstvem kultury ČR, Společností pro zahradní a krajinářskou tvorbu, Svazem knihovníků a informačních pracovníků, Folklorním sdružením ČR a Sdružením místních samospráv ČR.

„Speciální finanční ocenění obdržely další obce, a to Valašská Polanka za vzorné vedení kroniky, Ratiboř za vzorné vedení obecní knihovny a Kašava za udržování lidových tradic,“ vyjmenovala Sýkorová Dvorníková.

Mimořádné ocenění za komplexní přípravu a realizaci urbanistického rozvoje obce si odnesla Lípa, Diplom za péči o květinovou výzdobu Machová, Diplom za příkladnou péči o historickou zástavbu Březnice, Diplom Zlatá cihla Zděchov za hasičskou zbrojnici a Lípa za rekonstrukci bývalého mlýna. Cenu naděje pro živý venkov obdržela obec Drnovice. Osobnostmi Programu obnovy venkova ve Zlínském kraji se stali Alois Lukša za příkladnou péči o tradiční valašskou dřevnici ve Zděchově a Jiří Mareček za vedení resocializační a terapeutické komunity v Březnici.

V minulých letech tři vesnice ze Zlínského kraje získaly prvenství v celostátním kole soutěže Vesnice rouku. Byl to Liptál, Lidečko a Komňa.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x