Zlín Film Festival končí

ZLÍN - V pořadí 53. ročník Zlín Film festivalu ve Zlíně v sobotu končí. Jak server Zlin.cz informoval mluvčí festivalu Martin Pášma, letos festival navštívilo kolem 95 tisíc lidí.

Loni byla návštěvnost přibližně 103 tisíc a podle organizátorů způsobilo mírný pokles letošní špatné počasí. Většina z návštěvníků přišla zhlédnout filmové projekce. „Těch bylo celkem 354, lidé měli na výběr z 299 filmů z 53 zemí světa. Zbytek návštěvníků se zúčastnil některé z doprovodných akcí. Akreditovaných hostů bylo 1 820,“ upřesnil Pášma.

Letošní ročník festivalu byl ve znamení dánské kinematografie, příští rok bude zasvěcen kinematografii polské.

V pátek večer si převzali tvůrci vítězných filmů ceny, Uznání za tvůrčí přínos v kinematografii pro děti a mládež si převzala Jitka Molavcová a Grand Prix festivalu obdržel kanadský producent Rock Demers. Nejúspěšnějším snímkem zlínského festivalu je britský Teď a tady režiséra Ola Parkera. Získal ocenění ve třech kategoriích, a to hlavní cenu mezinárodní mládežnické poroty pro hraný film pro mládež, Cenu Miloše Macourka i Zlaté jablko pro divácky nejúspěšnější hraný film. Film vypráví příběh sedmnáctileté Tessy, které je diagnostikována smrtelná nemoc. Rozhodne se využít každý zbylý moment svého života a sestaví si seznam věcí, které by měl normální teenager zažít, a to včetně drog a ztráty panenství.

Zlatý střevíček za nejlepší hraný film pro děti vybojoval brazilský snímek Můj sladký oranžovník o malém chlapci, kterého nezlomí ani těžká životní situace. Zlatým střevíčkem za nejlepší hraný film pro mládež porota ocenila film Deštivé léto uruguayských režisérek Ana Guevara Pose a Leticia Jorge Romero. Zlatý střevíček za nejlepší animovaný film dostal běloruský film Pilipka. Cenu Hermíny Týrlové pro tvůrce animovaných filmů do 35 let si pak odnesl kanadsko-francouzský film Psí život a nejlepší animovaný film byl podle diváků kanadský snímek Příběh mořské želvy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x