Legální plochy pro graffiti v Otrokovicích zůstanou

OTROKOVICE - Vyznavači graffiti budou moci svá díla vytvářet na legálních plochách v Otrokovicích i v následujícím roce. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí města Lenka Krupková.

Graffiti budou moci vznikat opět na tradičních místech, a na betonových stěnách v podchodu pod železnicí na třídě Tomáše Bati, sloupech a podporách mostu přes řeku Dřevnici naproti Staré kolonie a podpory ocelové lávky přes Dřevnici na vycházkovém území Trávníky. „Tato místa pro sprejové malby vyčleňujeme jejich autorům opakovaně již několik let. Umísťování maleb je zde legální a proto městští strážníci nebudou jejich vytváření nijak bránit. Autoři graffiti navíc mohou své malby libovolně měnit a obnovovat,“ sdělil starosta města Otrokovice Jaroslav Budek.

Umožnit realizaci sprejových maleb na legálních plochách a snížit tak riziko ničení jiného majetku je hlavním důvodem, proč otrokovická radnice již několik let vyčleňuje vybrané plochy pro tento druh street artu. 

Vyznavači sprejových maleb se podpisem svého zástupce ve smlouvě o poskytnutí ploch pro umístění sprejových maleb každoročně zavazují k tomu, že jejich malby nebudou obsahovat provokující či nemravné motivy vzbuzující pohoršení, a že svou barevností nezpůsobí přílišné ztmavení podchodu. Pokud by tyto podmínky nebyly splněny, musí být malby odstraněny. Nedojde-li k tomu do deseti dnů ze strany sprejerů, provede potřebné úkony otrokovická radnice na jejich náklady. 

Sprejeři hojně využívají této možnosti a o svěřené plochy pečují. Najdou se však i takoví, kteří ničí majetek druhých, a to především nepatřičnými nápisy a jinými výtvory. Radnice tak musí na jejich odstranění vynaložit několik desítek tisíc korun ročně. „Nemůžeme si myslet, že graffiti z města odstraníme zcela, přesto se bezplatné poskytování ploch autorům graffiti městu vyplácí. Nabídnutím této alternativy se snažíme alespoň částečně snížit náklady související s odstraněním sprejových maleb a výtvorů z veřejných a městských budov i zařízení,“ vysvětlil Budek

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x