Do Zlínského kraje zavítalo více turistů

ZLÍN - Zlínský kraj navštívilo loni opět více turistů než v letech předchozích, serveru Zlin.cz to sdělila Barbora Janečková z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Ročně Zlínský kraj navštíví necelého půl milionu hostů. Z celostátního pohledu 40 procent všech turistů navštíví Prahu, což představuje asi 13,6 milionu turisttů, o zbývajících 8,25 milionu turistů se dělí ostatní kraje. Z toho podíl turistů směřujících do Zlínského kraje činí 5,9 procenta.

Od roku 2010 počet hostů zvolna stoupá, přičemž se také zvolna zvyšuje podíl zahraničních návštěvníků na celkovém počtu hostů . V roce 2010 byl podíl cizinců 12 ¨procent, nyní je to o tři procenta více. Vliv ekonomické krize dokumentuje fakt, že se dosud návštěvnost nedostala na úroveň roku 2007. Ovšem výsledky letošního prvního čtvrtletí  potvrzují, že  celkový počet hostů mírně vzrostl, a to díky jedenáctiprocentnímu navýšení počtu zahraničních turistů, který kompenzuje 0, 5 procenta pokles počtu tuzemců.

Druhou měřitelnou hodnotou návštěvnosti je počet přenocování měřený počtem nocí, které hosté stráví v hromadných ubytovacích zařízeních. „Zde se díky řadě faktorů projevuje nepříjemný trend zkracování délky pobytu, čímž celkový počet přenocování každoročně klesá. Ve Zlínském kraji stráví průměrný host 3,2 dne. Hosté se chovají úsporněji, ale  nechtějí se vzdát svých rekreačních pobytů a raději jich realizují více a na kratší dobu,“ dodala Janečková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x