Přípravy cyrilometodějských oslav vrcholí

ZLÍNSKÝ KRAJ - Ve Zlínském kraji vrcholí přípravy oslav 1 150. výročí příchodu svatého Cyrila a Metoděje na Moravu, které se uskuteční ve dnech 4. a 5. července na Velehradě. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí zlínského hejtmanství Gabriela Dvorníková.

V těchto dnech kvůli oslavám jednal řídící výbor, jehož členy jsou nejvyšší představitelé Zlínského kraje – konkrétně hejtman Stanislav Mišák, náměstek hejtmana Lubomír Nečas a radní pro kulturu Ladislav Kryštof, dále starostové měst a obcí z okolí Velehradu, duchovní správce velehradské farnosti, zástupce Arcibiskupství olomouckého a další. Na jednání výboru zazněla řada zajímavých informací jak z pohledu očekávané návštěvnosti, tak například z oblasti organizačního zabezpečení.

„Kromě papežského legáta, Josipa Bozaniće, arcibiskupa z chorvatského Záhřebu, který by měl zastoupit Svatého otce, již teď víme, že na Velehrad zavítá více než 10 biskupů ze zahraničí a další potvrzené účasti zahraničních biskupů v těchto chvílích čekáme. Spolu s nimi přijedou autobusy poutníků. Máme například informaci o tom, že se na Velehrad chystá 40 autobusů ze Slovinska, ale také autobus poutníků z Číny. Samozřejmě musíme počítat i s daleko větší účastí domácích návštěvníků, než v předchozích letech,“ přiblížil Josef Kořenek, který v rámci Arcibiskupství olomouckého zodpovídá za organizaci Dnů lidí dobré vůle.

Na programu jednání řídícího výboru byly také otázky související se zajištěním dopravy, parkování a zdravotnické služby. Právě předpoklad velké koncentrace osob s sebou nese zvýšené požadavky na zajištění jejich bezproblémového a bezpečného příjezdu, pobytu i odjezdu.

„Přejeme si, aby oslavy takto významného výročí proběhly důstojně a po všech stránkách hladce. Respektujeme, že Dny lidí dobré vůle má na starosti pořadatelská agentura, přesto však nemůžeme podcenit případnou mimořádnou situaci, a proto jsme i této stránce věnovali mimořádnou pozornost, chceme být připraveni a neponechat nic náhodě,“ řekl hejtman Stanislav Mišák.

Na jednání řídícího výboru zazněla také důležitá informace o tom, že veškeré dění související s programem Dnů lidí dobré vůle na Velehradě bude pro návštěvníky bezplatné, včetně parkování.

Hovořilo se i o aktuálním stavu zajištění propagace oslav jubilea na regionální, národní i mezinárodní úrovni. Členové řídícího výboru například podpořili aktivity honorárního konzula České republiky v Miláně, jejichž cílem je přispět ke zviditelnění Zlínského kraje, a to formou výstavy Cyrilometodějská cesta k evropským kořenům, která bude instalována od 1. do 7. července v Galerii Viktora Emanuela II. v Miláně, a pak také vydáním speciální filatelistické edice s motivy cyrilometodějské poutní stezky.

Zlínský kraj je iniciátorem projektu Velehrad 2013, a proto také zastřešuje a finančně podporuje velké množství vzdělávacích a kulturních aktivit pořádaných při příležitosti cyrilometodějského jubilea pro nejširší veřejnost jak příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje, tak i dalšími partnery. Zlínský kraj také uspořádal soutěž na vizuální značku oslav, která je nyní používána i na celostátní úrovni.

Zlínský kraj rovněž zajistil provoz webových stránek, kde jsou formou přehledného kalendáře průběžně aktualizovány informace o konkrétních aktivitách vznikajících v souvislosti s cyrilometodějským výročím. „Pozornost si aktuálně jistě zasluhuje například akce, která se pod názvem Noc věrozvěstů uskuteční večer 14. června od 21.30 hodin v archeologické lokalitě Sadská výšina v Uherském Hradišti. Toto místo je odborníky spojováno s působením arcibiskupa Metoděje i s místem jeho pohřbu. Pro širokou veřejnost zde bude připraven komponovaný program s multimediální animovanou velkoplošnou projekcí i s koncertem muziky Hradišťan,“ dodala Dvorníková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x