NEZAMĚSTNANOST: Ve Zlínském kraji opět klesla míra nezaměstnanosti

ZLÍNSKÝ KRAJ - Ve Zlínském kraji klesla míra nezaměstnanosti ke konci května na 7,7 procenta. Serveru Zlin.cz to řekla Miriam Majdyšová, mluvčí krajské pobočky Úřadu práce ČR ve Zlíně.

Na dalším poklesu nezaměstnanosti má podle Majdyšové mimo jiné vliv i sezonnost na trhu práce. Pětiprocentní pokles nezaměstnanosti v květnu snížil podíl nezaměstnaných z hodnoty 8,2 na hodnotu 7,7  procenta. Pracoviště úřadu práce ve Zlínském kraji evidovala na konci května o 1 687 uchazečů o zaměstnání méně než na konci dubna.

Na konci května bylo ve Zlínském kraji evidováno celkem 31 454 uchazečů o zaměstnání.

Podíl nezaměstnaných v České republice je ke stejnému datu nižší, a to 7,5 procenta.  Přesto byl ve Zlínském kraji v průběhu května zaznamenán větší procentuální pokles nezaměstnanosti, než tomu bylo v celé ČR, kde došlo k poklesu počtu nezaměstnaných pouze o 3,14 procenta, zatímco ve Zlínském kraji to bylo 5,09 procenta.

Přestože v květnu nebylo z evidencí úřadu práce vyřazeno tolik uchazečů jako v dubnu, došlo ve srovnání s dubnem ke snížení počtu nově evidovaných uchazečů. Na poklesu nezaměstnanosti se stejně jako v dubnu významným způsobem podílela aktivní politika zaměstnanosti. „Z 3 918 vyřazených uchazečů o zaměstnání bylo 392 umístěno na veřejně prospěšné práce a 152 lidí na vyhrazená společensky účelná pracovní místa. Spolu s osmi uchazeči umístěnými na chráněná pracovní místa a čtyřmi uchazeči, kteří zahájili s finanční podporou úřadu práce podnikání, bylo na dotovaná pracovní místa umístěno téměř 15 procent z vyřazených uchazečů,“ upřesnila Majdyšová.

Nezaměstnanost poklesla ve všech okresech Zlínského kraje. Největší pokles byl zaznamenán v okrese Vsetín (o 6,06 procenta) a okrese Kroměříž (o 5,14 procenta). Nejmenší pokles nezaměstnanosti byl zaznamenán v okrese Uherské Hradiště (o 4,16 procenta). Okres Vsetín je nadále okresem s nejvyšším podílem nezaměstnaných ve Zlínském kraji s hodnotou devět procent. Podíl nezaměstnaných v okrese Uherské Hradiště je 7,2 procenta, v okrese Kroměříž 8,4 a v okrese Zlín 6,8 procenta.

Na konci května evidovala pracoviště úřadu práce ve Zlínském kraji celkem 2 217 volných pracovních míst. Počet volných pracovních míst se v průběhu května zvýšil o 245 míst, tedy o 12,4 procenta. Na jedno volné pracovní místo připadá 14 uchazečů o zaměstnání.

Nejčastěji nabízená volná pracovní místa jsou v profesích obchodní zástupci (136 míst), seřizovači a obsluha obráběcích strojů (114 míst), kuchaři (65 míst), číšníci a servírky (57 míst) a řidiči nákladních automobilů (56 míst). Právě skutečnost, že se mezi nejčastěji nabízená pracovní místa dostaly profese kuchařů a číšníků a servírek je jedním z projevů sezonnosti na trhu práce.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x