Audit na zlínské radnici trestní oznámení nepřinese

ZLÍN - Audit na zlínské radnici je u konce, žádné trestní oznámení ale nakonec nepřinese. Serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Celkem osm smluv vykazuje známky nestandardnosti, kvůli promlčení možnosti trestního stíhání či nedostatku podkladů je však nelze vypovědět či revidovat. Na druhé straně řada nově zavedených opatření přinese radnici úspory a pomůže k větší efektivitě mnoha úkonů. Takové jsou výsledky auditu hospodaření města v letech 2002 až 2010, který si loni zadalo současné vedení radnice. Zaměřen byl především na prodeje, směny a dlouhodobé výpůjčky nemovitého majetku, který město vlastní.

„Audit nám poskytl řadu cenných poznatků, se kterými pracujeme nebo budeme pracovat. Měl tedy rozhodně svůj význam. Z jeho závěrů jasně vyplynulo, že žádné trestní oznámení v souvislosti se zkoumanými smlouvami nemáme podávat a tím se budeme řídit. Stejně jako další audity zůstane i tento na radnici a bude k dispozici zájemcům,“ prohlásil primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN), který vypracování auditu zadal.

Kontrolou prošlo celkem 3 951 smluv, 33 z nich označila renomovaná slovenská auditorská společnost Allexis za nestandardní, například z důvodů neuplatňování inflační doložky nebo kvůli osobní provázanosti představitelů města se společnostmi, s kterými město smlouvy uzavíralo. Podle auditorů byly některé smlouvy z pohledu města nevýhodně nastavené, konstatovali také, že docházelo z pohledu města k nevýhodným prodejům pozemků.

Těmito 33 smlouvami se následně zabýval odbor ekonomiky a majetku magistrátu a doporučil osm smluv k dalšímu detailnímu právnímu rozboru, který provedl olomoucký advokát Radim Janoušek. Mezi smlouvami, které analyzoval, byly například ty, které s městem uzavřely společnosti Invest sport a Square Transaction, úzce spojené s bývalým sociálně demokratickým zastupitelem a 1. náměstkem primátorky Martinem Janečkou. V případě Martina Janečky byly smlouvy jeho společností s městem zařazeny mezi nestandardní také proto, že podle projektové manažerky společnosti Allexis Jany Lukáčové v jeho případě bylo obchodní provázání města a členů zastupitelstva nejvýraznější.

V souvislosti s nedostatky, které audit hospodaření odhalil, už vedení radnice podniklo celou řadu kroků k jejich odstranění. Patří mezi ně například vytvoření nové cenové mapy stavebních pozemků, která aktualizovala jejich ceny s ohledem na vývoj cen na místním trhu nemovitostí. Podle auditorů totiž přišlo město v případě kupních smluv na pozemky kvůli nepravidelné aktualizaci cenové mapy v letech 2002 až 2010 potenciálně o zisk přesahující 24,1 milionu korun.

Rada města také letos posuzovala u uzavřených nájemních smluv možnost zvýšení nájmu o letošní inflaci. „Nakonec jsme nájmy nezvýšili, a to s ohledem na současnou ekonomickou situaci, ve které se Česká republika a její obyvatelé nacházejí. V období od roku 2002 do roku 2010 byl prostor pro uplatňování inflační doložky, kterou nájemní smlouvy obsahují, určitě větší,“ je přesvědčen náměstek primátora Bedřich Landsfeld, který má na starosti ekonomiku města. Nezvyšováním nájmů o inflaci přišlo město podle auditorů v letech 2002 až 2010 potencionálně o zisk ve výši 2,3 milionu korun.

Pořízení auditu, který zpracovala společnost Allexis, vyšlo radnici na milion korun. Za následné došetření osmi nestandardních smluv město zaplatilo advokátu Radimu Janouškovi částku necelých 39 tisíc korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x