Psychologické testy bude muset podstupovat více řidičů

ZLÍNSKÝ KRAJ - Zažitá praxe, kdy řidiči po ztrátě řidičského průkazu z důvodu dosažení 12 trestných bodů museli absolvovat vyšetření u psychologa, se počátkem července změní. Na změnu v zákoně upozornila server Zlin.cz mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Začne totiž platit změna zákona o silničním provozu, která tuto povinnost nově stanovuje také několika dalším skupinám řidičů. Určité úlevy se oproti tomu dočkají řidiči senioři, kteří budou muset na první lékařskou prohlídku ke způsobilosti řídit motorové vozidlo až o pět let později.

Psychologickému vyšetření se budou muset podrobit vedle takzvaných vybodovaných řidičů i ti, kterým zákaz řízení uložil soud či správní orgán na dobu nejméně šesti měsíců. Dále se povinnost bude vztahovat i na ty řidiče, kteří pozbyli řidičský průkaz v důsledku podmíněného odložení podání návrhu na potrestání nebo podmíněného zastavení trestního stíhání, v průběhu jehož zkušební doby se zavázali zdržet se řízení. „V podstatě se tak jedná takřka o všechny řidiče, kteří po odebrání řidičského průkazu žádají jeho vrácení,“ vysvětlil vedoucí valašskoklobouckého odboru dopravy a silničního hospodářství Vladimír Tomaštík. Všem jmenovaným skupinám řidičů také nově vyvstane povinnost doložit lékařské potvrzení o způsobilosti k řízení. Náklady na oba posudky hradí řidič sám.

Řidiči senioři na změně zákona naopak získají. Podle současné legislativy musejí podstoupit lékařské vyšetření poprvé při dosažení 60 let věku. Následné prohlídky jsou v 65 a 68 letech a dále každé dva roky. „Od července budou řidiči povinni absolvovat první zdravotní prohlídku až v 65 letech. Posuzující lékař jim vystaví doklad o zdravotní způsobilosti, který musejí při řízení mít u sebe a při silniční kontrole jej předkládat,“ sdělil Tomaštík. Povinnost mít při řízení tento doklad se bude také vztahovat až na starší 65 let.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x