Senior hrozil smrtí příbuzným, jiný muž se chtěl zase oběsit na komíně

ZLÍNSKÝ KRAJ - Ke dvěma mužům, kteří vyhrožovali smrtí, musel během jediného dne vyjet policejní vyjednavač. Jak server Zlin.cz informovala policejní mluvčí Jana Macalíková, v obou případech se vyjednavači podařilo mužům útok na sebe či příbuzné rozmluvit.

Poprvé přivolali vyjednavače do jednoho bytu v Uherském Hradišti. Muž tam vytáhl střelnou zbraň na své příbuzné. Vstoupil do pokoje, ve kterém seděli další tři lidé, a se slovy „Kam to chcete“ na ně mířil puškou. Všem třem se podařilo utéct a zavolat pomoc. S dezorientovaným devětasedmdesátiletým důchodcem, který zůstal v bytě sám, navázal nejprve telefonickou a posléze i osobní komunikaci policejní vyjednavač.

„Podařilo se mu dostat se k starému pánovi, který mu po chvíli domlouvání dobrovolně vydal střelnou zbraň a pak i mačetu s bezmála čtyřiceticentimetrovou čepelí. Muž byl evidentně popletený, o svých příbuzných si pravděpodobně myslel, že jde o zloděje. Nakonec skončil v kroměřížské psychiatrické léčebně. Zároveň záchranáři z bezpečnostních důvodů požádali o policejní doprovod,“  řekla Macalíková.

Necelou hodinu trvalo další vyjednávání, tentokrát v Březolupech. Na střeše rodinného domu seděl muž poblíž komínu, kolem krku měl uvázané lano. Vyjednavač začal s šestatřicetiletým mužem komunikovat, po nějaké době za ním vylezl na střechu a přesvědčil ho, aby si sundal lano z krku a slezl dolů. „Za nebezpečným jednáním potenciálního sebevraha byl alkohol a hádka s partnerkou. Na doporučení lékařů skončil také on v psychiatrické léčebně v Kroměříži,“ dodala Macalíková.

V tomto roce zasahovali policejní vyjednavači v kraji celkem sedmkrát.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x