Obyvatelé Valašského Meziříčí ulevili životnímu prostředí

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Obyvatelé Valašského Meziříčí díky zpětnému odběru a recyklaci elektra výrazně ulevili životnímu prostředí. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí města Renata Votrubová.

V loňském roce lidé ve městě recyklovali 800 televizorů, 1 957 monitorů a 20 562 kilogramů drobného elektrozařízení. „Z Certifikátu Environmentálního vyúčtování společnosti Asekol vyplývá, že loňským vytříděním elektra uspořili 916,47 MWh  elektřiny, 43 517,35 litru ropy, 4 063,63 metrů krychlových vody a 36,73 tun primárních surovin. Navíc jsme snížili emise skleníkových plynů o 203,59 tun CO2 a produkci nebezpečných odpadů o 803,71 tun,“ popsal konkrétní úspory pro životní prostředí Michal Lysák, referent odpadového hospodářství městského úřadu.

Díky zpětnému odběru a následné recyklaci elektra je možné výrazně přispět k řešení problémů se zásobami přírodních zdrojů, jako je například voda nebo ropa. Už zpětný odběr a recyklace 100 mobilních telefonů uspoří elektrickou energii za více než 2 200 korun nebo ropu potřebnou pro ujetí 417 kilometrů automobilem. Získávání druhotných surovin recyklací je navíc pro životní prostředí mnohem šetrnější, než těžba primárních surovin přímo ze Země.

Sběrem a recyklací elektra se společnosti Asekol jen v loňském roce v České republice podařilo ušetřit více než devět milionů litrů ropy, které mají v současnosti hodnotu přes 123 milionů korun, nebo skoro 198 tisíc MWh elektřiny, což je spotřeba celé České republiky za více než jeden den. Ušetřená ropa by pro změnu vystačila na 3 225 cest kolem rovníku automobilem s běžnou spotřebou.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x