Sommeliér zazářil otevíráním sektu valaškou

VELKÉ KARLOVICE - Sommeliér z Velkých Karlovic Petr Pospěch (25) získal titul vicemistra České republiky v sekání sektu neboli sabráži. Porotu mimo jiné uchvátil tím, že láhev sektu usekl valaškou a ještě při tom tančil kozáčka, serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.

Devátého ročníku českého mistrovství v sabráži se zúčastnilo 21 sommelierů. Petr Pospěch se Mezinárodního mistrovství ČR v sekání sektu zúčastnil poprvé. „Jsem opravdu šťastný, konkurence byla velká. Poctivě jsem se připravoval půl roku, jen před mistrovstvím jsem v rámci tréninku usekal kolem osmdesáti lahví,“ prozradil Petr Pospěch.

Technice otevírání láhve šavlí se věnuje dva roky. „Šavle je dost drahá záležitost, takže jsem zpočátku zkoušel sekat tím, co bylo po ruce – sekáčkem na maso, noži a podobně. Nákladné jsou i láhve sektu,“ svěřil se Pospěch.

Sabráž má své historické kořeny ve Francii. Láhve sektu si s oblibou otevírali sekáním napoleonští důstojníci při vítězném tažení Evropou. Láhev pro sabráž má být vychlazena na pět stupňů Celsia. Seknutím se urazí hrdlo láhve i se špuntem, přičemž velkou roli hraje zejména plynulost pohybu a dostatečný tlak v láhvi.

Porota během soutěže ocenila i neobvyklost nástrojů. Petr Pospěch při mistrovství otevíral soutěžní láhve také například hoblíkem, valašským pořízem (což je nástroj tesařů) nebo vzduchovou pistolí. Jako jeden z pouhých dvou soutěžících také jednu láhev otevřel postavenou na hlavě bez držení. Zabodoval i tím, že poslední láhev otevřel po valašsku – nasadil si valašský klobouk, tančil kozáčka a při tom láhev usekl valaškou.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x