Cena vody se ve Zlíně zvýši jen o inflaci

ZLÍN - Lidé ve Zlíně zaplatí příští rok za vodu prakticky stejnou částku jako letos. Město, které je největším akcionářem Vodovodů a kanalizací Zlín (VaK), prosadilo, aby se cena vody zvedla pouze o inflaci, serveru Zlin.cz to uvedl mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Výši inflace oznámí Český statistický úřad v září, dosáhne však s největší pravděpodobností maximálně dvou procent. Současná cena za kubík vodného a stočného je ve Zlíně 84,01 korun včetně DPH.

Zastavit rychlé zdražování vody z posledních let je jednou z priorit současného vedení radnice. Už v loňském roce město využilo svého vlivu ve VaK a prosadilo, že cena vody pro rok 2013 se zvedla pouze o DPH, tedy jen kvůli zásahu státu. V reálu šlo o necelou korunu za kubík. „Také pro příští rok se obyvatelé města nemusejí obávat zdražení vody. Cena vodného a stočného se bude měnit jen nepatrně. Na tom jsme se už dohodli i se společností Moravská vodárenská, která je hlavním hráčem v oblasti vodárenství na Zlínsku a jež navrhuje změny ve výši vodného a stočného,“ prohlásil 2. náměstek primátora Aleš Dufek (TOP 09/STAN), který problematiku vody za město řeší.

Uzavření dohody o ceně vody na rok 2014 s VaK Zlín potvrdila i společnost Moravská vodárenská. „Souhlasíme s tím, že vodné a stočné se v příštím roce zvedne pouze o inflaci,“ podotkl Martin Bernard, generální ředitel společnosti Moravská vodárenská.

Přestože se městu daří držet cenu vody prakticky na stejné úrovni, situace ve vodárenství zůstává nadále velmi složitá, a to především kvůli mnoha soudním sporům, které už trvají řadu let. „Zastavení rychlého růstu vody je proto maximem, kterého můžeme v současné době dosáhnout,“ přiznal Aleš Dufek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x