Otrokovice schválily závěrečný účet města

OTROKOVICE - Otrokovičtí zastupitelé na svém čtvrtečním zasedání projednali a schválili závěrečný účet města za rok 2012 s výrokem bez výhrad. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí města Lenka Krupková.

Rozsáhlý dokument hodnotí hospodaření města a jeho příspěvkových organizací, obchodních společností a bilanci hospodářské činnosti. Nedílnou součástí dokumentu je také zpráva nezávislého auditora o výsledku přezkoumání hospodaření a ověření účetní závěrky města za rok 2012.

„Hospodaření Otrokovic lze ke konci loňského roku hodnotit jako příznivé. Město hospodařilo s celkovými příjmy 299,949 milionu korun, což odpovídá 96,5 procenta schváleného rozpočtu. Také výdaje se díky důslednému dodržování pravidel pro čerpání rozpočtu udržely na 299,500 milionech korun, což představuje přebytek ve výši 449 tisíc korun,“ konstatovala Krupková.

Přestože v oblasti investic došlo ke snížení o 118 milionů korun proti předchozímu roku, kdy byly naopak nejvyšší v historii, podařilo se město rozvíjet. Největší loňskou investicí byla revitalizace severovýchodní části náměstí 3. května za 17,7 milionu korun. „Kromě nejnákladnější rekonstrukce náměstí, pokračovaly také dokončovací práce na Sportovním areálu Baťov či rekonstrukce stupaček a bytových jader v domě pro seniory. Dále bylo dokončeno 32 investičních akcí pod jeden milion korun. Šlo o rekonstrukce chodníků, dětská hřiště, parkoviště, osvětlení města, zastávky MHD, úpravy zahrady mateřské školy a další,“ řekl otrokovický starosta Jaroslav Budek (ČSSD).

Město nebylo loni zatíženo novými úvěry. „Naopak jsme se snažili o snižování dluhu v duchu řádného hospodaření. To se nám podařilo téměř o pět milionů korun. V tomto trendu pokračujeme i v letošním roce a namísto výstavby nových objektů preferujeme péči o stávající majetek. V meziročním srovnání došlo k navýšení o více než čtyři miliony korun v oblasti oprav a údržby majetku,“ dodal Budek.

Pro zvýšení kvality veřejného života i rozšíření nabídky volnočasových aktivit má město zřízeno šest příspěvkových organizací. Tři základní školy, mateřskou školu, Dům dětí a mládeže Sluníčko a sociální organizaci Senior, které hospodaří s vyrovnaným rozpočtem a město na jejich provoz přispívá ročně částkou ve výši 44 milionů korun. Město také vlastní stoprocentní podíl základního kapitálu obchodních společností Tehos, Technické služby Otrokovice, Otrokovická Beseda a Městská poliklinika Otrokovice.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x