Ostrožský zámek nabídne nové prohlídkové trasy

UHERSKÝ OSTROH - Zámek v Uherském Ostrohu nabízí pro letní turistickou sezonu nové prohlídkové trasy. Serveru Zlin.cz to řekla Barbora Janečková z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Návštěvníci se tak dostanou poprvé do nejstarší části zámku, na věž i do podzemí. Ve výstavních sálech zámku je umístěna výstava léčivých obrazů Zdeňka Hajného nazvaná Krajiny snů.

„Prohlídková trasa prochází i nejstarší dochovanou místností přiléhající k zámecké věži s nedávno odkrytými gotickými konzolami, zakončenými sochařsky ztvárněnými obličeji. Unikátní archeologické nálezy jsou doplněny o výstavu věnovanou 100. výročí narození Zdeňka Galušky,“ uvedla Bronislava Hájková, pracovnice ostrožského informačního centra.  Jak dodala, prohlídka je komentovaná, s průvodcem v dobovém kostýmuProhlídka pak vyvrcholí ve věži, kde je k nahlédnutí fungující hodinový stroj v prosklené vitríně. „Z věže je i unikátní vyhlídka do ostrožského okolí,“ dodala Hájková.

Oprava zámecké věže a nejstarších místností trvala dva roky a přišla na přibližně 3,5 milionu korun. Prohlídková trasa na zámeckou věž a nejstarší místnost zámku je zpřístupněna od června a cena vstupného je 60 korun pro dospělé a 30 korun pro děti, studenty a důchodce. Otevřeno je od úterý do neděle v  devět, 10, 13, 14, 15, 16 a 17 hodin.

Další novinkou ostrožského zámku je prohlídka podzemí, na jehož zpřístupnění se pracovalo s přestávkami již od roku 2011. Zahraniční studenti loni, v rámci programu INEX, podzemí čistili, vyváželi suť a zakreslili část podzemních prostor, aby mohl být připraven koncepční návrh. „Expozice nabídne návštěvníkům prohlídku křišťálové jeskyně, v níž se otevírá fantasy svět se vstupem do jiných dimenzí. Vájimečná expozice Křišťálová jeskyně navazuje na jeden z nerealizovaných záměrů Gundakara z Lichtenštejna z roku 1650,“ podotkla Hájková. Autory koncepce jsou scénograf Jan Štěpánek a Andrea Helmichová.

Součástí expozice bude pro letošní sezonu také objekt Srdce pro Václava Havla – plastika vzniklá ze svíček přinášených na pietní místa v mnoha městech České republiky. Autorem tohoto objektu je ostrožský výtvarník Roman Švejda s Lukášem Gavlovským. Prohlídková trasa do podzemí je zpřístupněna od června a cena vstupného je 60 korun pro dospělé a 30 korun pro děti, studenty a důchodce. Otevřeno je od úterý do neděle v 10, 11, 13, 14, 15, 16 a 17 hodin.

Ostrožský zámek, náměstí a jeho okolí byly roku 1990 vyhlášeny městskou památkovou zónou.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x