Cestující si klimatizované vozy MHD pochvalují

ZLÍN - S úpornými vedry musí zápolit také řidiči vozidel MHD, stejně tak i cestující. Jak serveru Zlin.cz řekl za Dopravní společnost Zlín - Otrokovice Vojtěch Cekota, cestující velmi kladně hodnotí klimatizaci.

Pokud jde o prostředí v salonech vozů pro cestující, všechny trolejbusy byly v minulých letech  vybaveny několika širokými odsouvacími okny, kterými za jízdy vniká dovnitř dostatek vzduchu, takže vzniká příjemný průvan. Ve střechách vozidel fungují ventilátory, které v těchto horkých dnech bývají většinou zapnuty. Šest nových autobusů pořízených v roce 2012 a dva nové trolejbusy z letošního roku jsou vybaveny klimatizací. „Klimatizace se zapíná, pokud teplota uvnitř vozidla dosáhne 26 °C. Zapnutí klimatizace máme možnost kontrolovat i dálkově z dispečinku,“ upřesnil vedoucí dopravního úseku Pavel Nosálek. Ohlasy cestujících na klimatizované vozy jsou pozitivní. V budoucnu bude ve vozovém parku dopravní společnosti klimatizovaných vozidel přibývat.

Své vlastní zvlhčovače vzduchu a ventilátory mají ve svých kabinách i řidiči. V horkých dnech dostávají při nástupu do služby láhev 1,5 litru vody, další balená voda se jim rozváží do odpočíváren na konečných. Tam mají k dispozici i tekoucí vodu a také chladničku. Novější autobusy a trolejbusy jsou vybaveny i malou cestovní chladničkou přímo ve vozidle. Řidiči rovněž dostávají přípravky na výrobu nápojů s vitamíny a potřebnými minerály, které je třeba v organismu za horkého počasí častěji doplňovat. Všichni řidiči mohou používat také lehké stejnokrojové oděvní součásti: krátké kalhoty, krátké rukávy a rozhalenky, sandály.

V sídle dopravní společnosti je zajištěna posílená služba záložních řidičů pro případ, že by se některému kolegovi na lince udělalo z horka nevolno a musel být v řízení vystřídán. „V minulosti však k takovým případům nedocházelo a střídání nebylo potřebné,“ doplnil Pavel Nosálek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x