Otrokovice podpoří talentovanou mládež

OTROKOVICE - Otrokovická radnice letos rozdělila 50 tisíc korun, které pomohou talentované mládeži. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí města Lenka Krupková.

O podporu města usilovalo celkem osm žadatelů, tři žádosti směřovaly do oblasti sportu, zbylé byly vázány na umělecké projekty spojené s rozvojem daného talentu. Odborná komise pro vyhodnocování grantů z nich vybrala dva, u kterých doporučila přidělení finanční podpory. Při hodnocení komise posuzovala význam činnosti žadatele, jeho dosažené úspěchy i granty poskytnuté v uplynulých letech.

Částkou 40 tisíc korun podpoří město umělecký projekt Matěje Tauše, začínajícího studenta Konzervatoře Jaroslava Ježka v Praze a ZUŠ Otrokovice, který je autorem muzikálu Naše Ulička. Matěj Tauš svoji první písničku složil v devíti letech. Na muzikálu Naše ulička pracoval čtyři roky a má s ním smělé plány. Kromě představení v Otrokovické Besedě jej hodlá prezentovat v různých společenských sálech v okolí. Jedno z představení se odehraje také v divadle v Praze.

Na zajištění kvalitních podmínek pro rozvoj umělecké činnosti i dovedností při práci s grafickým tabletem poskytlo vedení Otrokovic 10 tisíc korun Jakubu Wernerovi. Začínající grafik využije moderní zařízení zejména při kreslení. Pero grafického tabletu totiž dovoluje neomezený pohyb ruky, a stává se tak perfektním pomocníkem profesionálních grafiků, architektů a ilustrátorů.

V několika předchozích letech rozdělovalo město granty mezi sportovce. Z jiných oblastí žádosti nepřicházely, proto představitelé Otrokovic oslovili ředitele základních a středních škol, gymnázia i základní umělecké školy, aby informovali o možnosti získat grant své studenty. „Tento systém zafungoval a v letošním roce se na nás obrátili i začínající umělci. Jejich projekty nás velmi zaujaly. Nadání mladých lidí je třeba podporovat nejen z důvodu velké konkurence, ale také nákladnosti aktivit, které s kvalitní činností přicházejí. Pro příští rok budeme zvažovat také navýšení částky poskytnuté na granty. Mohlo by jí až o dvojnásobek, tedy 100 tisíc korun,“ uvedl starosta města Otrokovice Jaroslav Budek (ČSSD).

Výzva na grant je vyhlášena jednou do roka. Příjemce pak může grant využít na úhradu výdajů souvisejících se studijní, vědeckou, uměleckou nebo sportovní činností zaměřenou na rozšíření znalostí v různých oborech vzdělávání a vědy nebo související s uměleckou nebo sportovní činností příjemce grantu zaměřenou na zvýšení jeho uměleckých či sportovních schopností.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x