Audit na zlínské radnici pokračuje, vedení města nechá prověřit další nestandardní smlouvy

ZLÍN - Vedení zlínské radnice nechá prověřit dalších 33 nestandardních smluv, zaměří se i na firmu Derc. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

„Nebyl to úmysl, že se smlouva se společností Derc. s.r.o. z roku 2002, vyhodnocená auditory jako nestandardní, neposunula k dalšímu detailnímu šetření. Odložena byla proto, že odbor ekonomiky a majetku magistrátu, který vytipované smlouvy dále posuzoval, nepracoval s finální verzí auditu, ale pracovní, ve které byl případ smlouvy s Derc hodnocen pouze z hlediska ceny za metr čtvereční pozemku, nikoliv okolností jejího uzavření,“ vysvětlil Dvořák.

Takový je výsledek dvoudenního šetření v rámci radnice, které mělo odhalit, proč se smlouva s Derc nedostala mezi dokumenty, které po auditorech z renomované slovenské společnosti Allexis dále detailně prošetřoval olomoucký advokát Radim Janoušek.

Prošetření postupu magistrátu nařídil primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN) ihned po upozornění Mladé fronty Dnes. „Obával jsem se toho, že jmenovaná smlouva byla vyřazena úmyslně. To se nepotvrdilo,“ prohlásil Miroslav Adámek. Zároveň po dohodě s členy rady města rozhodl o tom, že všech 33 smluv, které podle auditorů Allexisu vykazují znaky nestandardnosti, bude podrobeno dalšímu detailnímu rozboru advokáta Radima Janouška. „S výsledky jeho šetření veřejnost rozhodně seznámíme, stejně jako jsme tak dělali doposud. Nemáme nejmenší motivaci něco takzvaně zametat pod stůl, ostatně, proto jsme audit zadávali,“ ujistil náměstek primátora Bedřich Landsfeld.

Zjišťování, proč smlouva s Derc s.r.o. nebyla dále šetřena, trvalo dva dny. Primátor i radní požadovali po vedení úřadu a odboru majetku a ekonomiky magistrátu odpovědi na několik otázek, které následně konfrontovalo s dalšími členy týmu, který vytipované smlouvy dále vyhodnocoval. „Byli jsme velmi důslední, protože podezření se zdálo být velmi závažné. Ukázalo se, že nešlo o úmysl, ale pochybení, které vzniklo špatným předáním podkladů,“ uvedla tajemnice magistrátu Helena Eidová.

Předmětem problematické smlouvy se společností Derc byly pozemky pro stavbu rodinných domů. Auditoři Allexisu uvedli ve své zprávě, že Derc s.r.o. podala žádost dne 6. září, neobsahovala však cenu za metr čtvereční pozemku. Tato cena byla doplněna dodatečně 1. října, tedy v době, když už byly známy nabídkové ceny tří zbylých subjektů a kdy už noví zájemci žádost podat nemohli, protože záměr byl zveřejněn do 27. září. „Ze spisů není zřejmé, zda se jedná o standardní krok, tento postup může ovšem znamenat, že Derc získala informace o cenách ostatních zájemců a svou cenu přizpůsobila tak, aby pozemky získala,“ uvádí auditoři z Allexis v závěrečné zprávě, kterou předali vedení radnice. „Bylo zde jasně naznačeno, že výběr vítězného subjektu, který pozemek získal, mohl být zmanipulován. Což budu chtít  buď potvrdit, nebo vyloučit. Stejné závěry chci mít i u dalších 32 smluv, které podle Allexisu vykazují známky nestandardnosti,“ konstatoval Miroslav Adámek.

Audit hospodaření města v letech 2002 až 2010 si zadalo současné vedení radnice. Zaměřen byl zejména na prodeje, směny a dlouhodobé výpůjčky nemovitého majetku, který město vlastní.S dosavadními závěry auditu se může seznámit i veřejnost. Stejně jako další audity, které zadalo vypracovat současné vedení města, je uložen na radnici.

V souvislosti s nedostatky, které dosud audit odhalil, už vedení radnice podniklo celou řadu kroků k jejich odstranění. Patří mezi ně například vytvoření nové cenové mapy stavebních pozemků, která aktualizovala jejich ceny s ohledem na vývoj cen na místním trhu nemovitostí. Podle auditorů totiž přišlo město v případě kupních smluv na pozemky kvůli nepravidelné aktualizaci cenové mapy v letech 2002 až 2010 potenciálně o zisk přesahující 24,1 milionu korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x