Folkloristé převzali peníze od nadace

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Nadace Synot rozdala dva miliony korun pro folklor. Zástupci přibližně dvou set souborů, sdružení, chas, sólistů a cimbálových muzik převzali symbolické šeky v uherskohradišťském Klubu kultury, sdělila serveru Zlin.cz mluvčí holdingu Synot Magda Pekařová.

Nadace poskytla peníze v rámci jarního kola takzvaného folklorního grantu. „Zájem o grant nás velmi překvapil. Mezi žadateli byli zástupci z celého Valašska i Slovácka. Dali jsme jim dva miliony korun. Víme, že peníze poslouží na dobrou věc,“ řekla předsedkyně správní rady nadace Michaela Pavlíčková.

Finance napomohou pečovat o tradiční lidovou kulturu. „Připadnou na náklady spojené s nákupem a údržbou krojů, hudebních nástrojů i na činnost samotných folklorních souborů, pěveckých a lidových muzik,“ poznamenala Pekařová.

Žadatelé mohou z peněz hradit i nejrůznější tradiční akce, lidové obyčeje, festivaly a slavnosti.

Během večera se představily folklorní soubory Hradišťánek, Soláň, Cimfra, cimbálová muzika Stanislava Gabriela nebo Ohnica a další. Speciální cenu nadace obdržel vedoucí souboru Hradišťan Jiří Pavlica za celoživotní přínos a rozvoj folkloru.

„Doufám, že si ocenění aspoň trochu zasloužím. Nadaci patří velký dík za podporu a rozvoj kultury v našem regionu,“ sdělil Pavlica. Další ceny získali Marie a Jan Rapantovi a Jana Polášková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x