Škola má své dny sečteny. Týden radostí začal

Výměňují se učebnice, píší se vysvědčení, konají se sportovní dny, anebo požární cvičení. Ne, z posledního školního týdne už rozhodně nemusejí mít žáci pražádné obavy. To spíš mohou spřádat společně s učiteli plány na dovolenou.

Už se fakt nemůžeme dočkat, hned na samém prahu prázdnin míříme s rodinou na dovolenou, naší oblíbenou destinací je jih Evropy, Středozemní moře,“ těší se při plnění posledních úkolů včetně psaní vysvědčení na konci školního roku zkušená pedagožka zlínské Základní školy Emila Zátopka ve Zlíně Hana Chwasczová. Ji, stejně jako stovky kolegů v celém kraji, čekají poslední povinnosti a pak hurá na vytoužené prázdniny.

Organizace posledních dnů školního roku je vždycky poněkud netypická. „My jsme například dnes měli požární cvičení v rámci civilní ochrany, měníme také učebnice, kolegové připravují pro děti sportovní dny, konec roku je prostě znát,“ říká ředitel zlínské 9. základní školy Miroslav Nejezchleba.

Plány na prázdniny spřádají pochopitelně i děti. Deváťačka Marie se loučí se základní školou v Želechovicích nad Dřevnicí: „Pojedu na dva týdny do Francie, asi i k babičce, bude toho víc,“ říká budoucí studentka zlínského gymnázia.

U nás je závěr školního roku trochu jiný než jinde, obě naše budovy procházejí zásadní rekonstrukci, děti budou mít o týden delší prázdniny, nastoupí až v druhém zářijovém týdnu, čekají nás hodně pracovní prázdniny,“ nabízí pohled na konec školního roku i výhled do pracovních prázdnin ředitel želechovické základní školy Michal Cholek.

Mně je fakt líto, že škola končí, moc se mi tu líbí,“ překvapuje tamější prvňák Standa. Ale i on už vidí možnosti prázdnin: „Poletíme do Turecka nebo pojedeme k Balatonu a taky na hory,“ nechá se přesvědčit, že jsou prázdniny lepší než škola.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x