Muž z Rožnova vytvořil beton, který propouští světlo

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Rodák z Rožnova pod Radhoštěm zvítězil v soutěži podnikatelských záměrů, když porotcům představil nový stavební materiál - beton, který propouští světlo. Serveru Zlin.cz to za organizátory řekla Tereza Stehlíková.

Prestižní soutěž o nejlepší nápad roku se konala již pošesté. Porotu tentokrát nejvíce zaujal světlo propouštějící beton LiCrete, který vytvořil Rožnovan Jíří Peters spolu s Ladislavem Eberlem. Druhý se umístil Jiří Mikoláš s papírovými pohlednicemi Magic Cards, které rozšiřují klasickou papírovou podobu o 3D realitu a zvuk. Na třetím místě skončil David Miklas s 3D tiskárnou Be3D DeeOrange, která umožňuje tisk libovolných předmětů z termoplastů. Celkem se do letošního ročníku soutěže přihlásilo 122 projektů.

„Letošní rozhodování nebylo kvůli vysokému počtu přihlášených projektů vůbec jednoduché. Porotci museli prostudovat tisíce stránek textu, aby mohli určit finalisty pro osobní prezentace. Stejně tak kvalita přihlášených projektů a tím i konkurence mezi nápady letos byla velmi vysoká,“ komentoval průběh letošního ročníku Martin Kešner, zakladatel soutěže Nápad roku.

Vítězný beton LiCrete je nový stavební materiál vzniklý sloučením betonu a průhledného materiálu, který je dostatečně pevný a zároveň propouští světlo. Je možné ho také jednoduše instalovat díky formě v podobě tvárnic. Přináší tak nové možnosti v designu a architektuře. Jeho hlavní využití bude při stavbě dělících příček, nosných zdí a schodišťových stupňů.

„V České republice by měl být LiCrete dostupný od roku 2014. V současné době jednáme i se silnými partnery z dalších zemí, kteří odkoupí licenci a postarají se o produkci a distribuci na svém území. Produkt by tak měl být dostupnější jak pro architekty a stavební firmy, tak koncového zákazníka,“ řekl Jiří Peters, jeden z autorů letošního nejlepšího podnikatelského záměru.

Například v domácnostech se průhledný beton hodí pro použití mezi koupelnou a ložnicí, obývákem a chodbou, v zimní zahradě nebo ve sprchovém koutě. V administrativních budovách může být
instalován jako recepční pult či k prosvětlení schodiště. Uplatnění nalezne také v barech. Materiál lze využít i pro lampy a jiné osvětlení. „Průsvitný beton by byl například vhodným doplňkem pro některé prostory nově vznikajícího hotelu ve Zlíně, kde by byl na očích mnoha návštěvníkům z různých koutů světa, „ doplnil Jiří Peters.

Projekt LiCrete neslaví první úspěch. V minulém roce byli jeho autoři nominováni Akademií designu České republiky na Výrobce roku v rámci udělování cen Czech Grand Design 2012.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x