Emoční výstava Život za mřížemi přibližuje dějiny uherskohradišťské věznice

UHERSKÉ HRADIŠTĚ - Ve Slováckém muzeu v Uherském Hradišti je do neděle 30. června k vidění emočně nabitá výstava nazvaná Život za mřížemi. Serveru Zlin.cz to řekla Barbora Janečková z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Výstava přibližuje dějiny tamnější věznice od jejího vzniku na konci 19. století až do současnosti. Všímá si architektonické podoby objektu a života vězňů v různých obdobích. Návštěvníci se seznámí s podmínkami zatčených v souvislosti s generální stávkou v roce 1920 i běžných trestanců v období první republiky.

Netradiční výstava připomíná také osudy osob vězněných během druhé světové války i obžalovaných mimořádným lidovým soudem po jejím skončení. Pozornost je samozřejmě věnována událostem za zdmi věznice v době, kdy se stala jednou z nejtvrdších v komunistickém Československu 50. let.

„Z původního zařízení hradišťské věznice se bohužel nedochovalo nic, k vidění jsou tak alespoň dveře zapůjčené přímo z věznice, za nimiž přežívali vězni v samovazební cele,“ upřesnila Janečková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x