V bývalé galerii bude sídlit pošta

ZLÍN - Poštovní služby nezmizí z centra Zlína ani po přemístění hlavního sídla České pošty z náměstí Míru do 32. budovy v bývalém továrním areálu firem Baťa Svit. Město se dohodlo s vedením tohoto státního podniku na tom, že zřídí několik poštovních přepážek v prostorách, kde v současné době sídlí Galerie pod radnicí, serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

 Poštovní přepážky začnou v prostorách galerie fungovat od 1. listopadu.

O zřízení alespoň několika přepážek usiluje město od chvíle, kdy Česká pošta oznámila svůj úmysl odejít z náměstí Míru. „Desítky let jsou lidé zvyklí chodit na poštu na náměstí Míru. Tyto návštěvy často spojují s pochůzkami na radnici či nakupováním. Považovali jsme nutnost dosáhnout toho, že zde zůstanou alespoň některé přepážky. Je dobře, že jsme se nakonec dohodli,“ konstatoval 2. náměstek primátora Aleš Dufek (TOP 09/STAN), který společně s primátorem Miroslavem Adámkem (TOP 09/STAN) vedl řadu jednání v této věci s představiteli České pošty.

Pro zřízení nových poboček v centru město vytipovalo hned několik prostor, které vlastní. Zprostředkovalo také České poště konkrétní nabídku soukromého subjektu podnikajícího na náměstí Míru. Vedení České pošty si nakonec po několika návštěvách Zlína vybralo místo, které má v současnosti pronajata Galerie pod radnicí. „Bylo to těžké rozhodování, ale nakonec jsme upřednostnili zájem veřejnosti mít v blízkosti náměstí Míru poštu. S provozovatelem galerie jsme se dohodli na ukončení smlouvy a snažíme se pro něj najít jiné vhodné prostory,“ prohlásil Miroslav Adámek.

Stejně jako Česká pošta rozhodla o tom, kde zřídí nové přepážky, rozhodla i o termínu, kdy je otevře. „Bude to až několik měsíců po zahájení provozu v novém hlavním sídle pošty v bývalém továrním areálu. S tímto rozhodnutím nedokážeme nic udělat,“ přiznal primátor.

Se stěhováním pošty  z  náměstí Míru mimo centrum Zlína vedení radnice nesouhlasí od chvíle, kdy se o tomto záměru dozvědělo z médií. Při opakovaných jednáních upozorňovalo představitele České pošty například na to, že lidé jsou zvyklí za jejich službami chodit do centra Zlína už desítky let a že je náměstí Míru dobře přístupné prostřednictvím MHD. Rozhodnutí, kde bude mít své hlavní zlínské sídlo, je plně v kompetenci České pošty, protože jde o státní podnik a město Zlín v něm nemá žádné majetkové ani personální zastoupení. Jako hlavní důvod stěhování uvedla Česká pošta fakt, že v současném objektu na náměstí Míru, který vlastní soukromý subjekt, platí vysoký nájem.

Své nové sídlo v bývalém továrním areálu chtěla Česká pošta otevřít k 1. dubnu, nakonec tento termín o několik měsíců posunula. „Základní nedostatky, na které od počátku upozorňujeme, ale ani tak nevyřešila a hned tak nevyřeší. Mám na mysli především dostupnost prostřednictvím MHD. Handicapem je i to, že bývalý tovární areál se stále ještě neusadil,“ upozornil Aleš Dufek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x