Další dvě sochy z Valašského kumštování ozdobí město

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Dolní část Masarykova náměstí ve Valašských Kloboukách se od čtvrtka do neděle promění v dílnu výtvarníků rozličného zaměření. Před zraky diváků zde budou tvořit v rámci Valašského kumštování malíři, keramici, řezbáři, sochaři a další talentovaní umělci, serveru Zlin.cz to řekla mluvčí města Lenka Zvonková.

Autoři dřevěných či kamenných soch se přitom mohou zúčastnit druhého ročníku soutěže Sochy do města, jejímž prostřednictvím začala na valašskoklobouckém náměstí vznikat venkovní galerie výtvarných děl. Letos se rozšíří o další dvě plastiky na téma Valašsko.

„Sochy z minulého ročníku Valašského kumštování byly instalovány po obvodu náměstí. Naším cílem je letos galerii rozšířit o další dvě sochy, z nichž jednu vybere návštěvnická veřejnost a druhou odborná porota. Účelem této venkovní galerie je prezentovat řezbářství a výtvarné umění jako tradiční součást valašské kultury,“ uvedl k soutěži místostarosta města Martin Janík (Kandidátka mladých). Autor nejzdařilejšího díla dle verdiktu poroty získá honorář 20 tisíc korun, vítěz veřejného hlasování pak obdrží 15 tisíc korun.

Sochaři a řezbáři mají za úkol vytvořit plastiku o maximální velikosti tři metry, minimálně však metr vysokou. Tématem jejich děl by mělo být Valašsko. „Lidé budou mít možnost zapojit se do veřejného hlasování u stánku pořadatelů po celou dobu Valašského kumštování. Ukončeno bude v neděli ve 13 hodin,“ sdělil k ceně veřejnosti místostarosta. O druhé soše se bude radit odborná porota složená z místních výtvarníků, umělců ze spřízněné výtvarné skupiny z Liberce a dalších. Výsledky soutěže budou zveřejněny v neděli ve 14 hodin.

Soutěž Sochy do města vyhlašuje Město Valašské Klobouky a sdružení Valašské kumštování. Možnost přispět na zakoupení soch má v případě zájmu i veřejnost, o způsobu účasti se může informovat u pořadatelů.

Fotogalerie

run_function(‚hash‘,’po-modules-photogallery‘,’14920′,’global $wc;$wc=array();$pom=stripslashes(‚749‘); $wc[‚id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$pom=stripslashes(‚14920‘); $wc[‚unique_id‘]=(($GLOBALS[‚interpret‘]->is_serialized($pom))? unserialize($pom):$pom);$wc[‚function_id‘]=’po-modules-photogallery‘;‘,’a:0:{}‘); ?>

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x