Zlínská sbírka pomůže obětem povodní z Děčínska a Ústecka

ZLÍN - Humanitární pomoc ze sbírky, kterou uspořádaly v minulých dnech Oblastní spolek Českého červeného kříže Zlín a město Zlín, dostaly oběti povodní z Děčínska a Ústecka. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

V pokračujících úklidových pracích jim díky dárcům z řad veřejnosti i firem pomůžou například košťata, lopaty, desinfekční prostředky, gumové rukavice, ale i balení pitných vod nebo trvanlivé potraviny. „Od chvíle, kdy povodně udeřily, jsme hledali způsoby, jak postiženým lidem pomoci. Jedním z nich byla i tato sbírka. Všem, kteří se k ní připojili, velmi děkuji,“ sdělil primátor Miroslav Adámek (TOP 09/STAN).

Materiální pomoc lidé nejprve nosili do městských prostor v Kolektivním domě, poté se sběrné místo přesunulo na radnici a také na náměstí Míru. Lidem, které zasáhly povodně, může veřejnost pomáhat i nadále, a to finančními příspěvky poukázanými na sbírkový účet ČČK: č. ú. 222885/5500, variabilní symbol 111. Poslat lze také dárcovskou DMS z mobilního telefonu s textem DMS CCK na telefonní číslo 87777. Cena DMS je 30 korun, na konto ČČK bude připsáno 27 korun.

Město Zlín začalo pomáhat postiženým krátce poté, co povodně udeřily. Do středočeských Kralup nad Vltavou vyslalo týmy hasičů a městských strážníků, kteří nakonec zasahovali i v nedalekých Veltrusech. Dolním Břežanům nedaleko Prahy zase zdarma poskytlo pět nových vysoušečů, které zakoupilo.

Na práci zlínských týmů v Kralupech má radnice řadu pozitivních ohlasů. Hasičů zde zasahovalo osm, strážníků sedm, celkem ve středních Čechách strávili šest dnů. „Především jsme čerpali vodu, hlavně z výtahových šachet nebo lagun, které povodeň vytvořila. První dva dny jsme zasahovali pouze za světla, poté už jsme jeli nonstop,“ sdělil Martin Krčma, velitel zlínského hasičského týmu, který tvořili členové jednotky zřizované městem a jednotky místní části Louky. Členové týmu městské policie vykonávali strážní službu, protože v Kralupech se už před jejich příjezdem objevily případy rabování. Pomohli také vyvádět bezdomovce z opuštěných budov, ve kterých jim hrozilo nebezpečí. Kontrolovali i dodržování zákazu vstupu a vjezdu do uzavřených oblastí a dopravních uzavírek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x