Dopravu u Fryštáku zkomplikuje oprava silnice

FRYŠTÁK - Se zdržením u semaforů na částečné uzavírce budou muset počítat od začátku července motoristé na silnici II/490 mezi obcí Horní Lapač a městem Fryšták. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Vozidla o hmotnosti přes 7,5 tuny budou toto místo muset objíždět až přes Holešov, Machovou a Otrokovice. Výsledkem ale bude ještě v tomto roce zrekonstruovaný úsek silnice dlouhý více než tři kilometry.

„Stavební práce na silnici II/490 mezi Horním Lapačem a Fryštákem začnou už 1. července a podle uzavřené smlouvy se zhotovitelem budou ukončeny do konce letošního října,“ informoval Jaroslav Kučera, radní Zlínského kraje zodpovědný za oblast dopravy.

Rekonstrukce silnice II/490 se dotkne části od mostu u Horního Lapače po začátek města Fryšták, vyjma průjezdního úseku místní části Žabárna, v celkové délce 3 048 metrů. Spočívat bude ve sjednocení šířkového uspořádání, sanaci krajů vozovky a obnově a zesílení obrusných vrstev. Součástí stavby bude také oprava odvodnění silnice pomocí silničních příkopů, úprava sjezdů a nájezdů na okolní nemovitosti a obnova svislého i vodorovného dopravní značení.

„Motoristé vědí, že silnice mezi obcí Horní Lapač a městem Fryštákem, s výjimkou devítisetmetrového průtahu osadou Žabárna, už nutně potřebovala opravu. Do této investice za téměř 30 milionů korun se můžeme pustit díky dotaci, kterou jsme získali v rámci 34. výzvy na předkládání projektových žádostí Regionálního operačního programu Střední Morava. Evropské peníze pokryjí asi 70 procent uznatelných nákladů,“ uvedl ředitel Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý.

Stavba je rozdělena na dva stavební úseky: Horní Lapač – Žabárna (1 630 metrů) a Žabárna – Fryšták (1 418 metrů). U prvního úseku je důležité, že bude provedena úprava nepřehledného horizontu, což zde významně zvýší bezpečnost silničního provozu. Mezi Horním Lapačem a Fryštákem budou dále rekonstruovány propustky a opraven jeden most.

Po dobu stavebních prací bude v celém rekonstruovaném úseku platit částečná uzavírka pro vozidla do hmotnosti 7,5 tuny a budou zde zřízena dvě pracovní místa s tím, že automobily budou střídavě jezdit v jednom jízdním pruhu. Provoz bude řízen světelnou signalizací. Vozidla s hmotností přes 7,5 tuny musejí počítat s úplnou uzavírkou, objízdná trasa je stanovena přes Holešov, Zahnašovice, Machovou, Otrokovice a Zlín.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x