Ochránci zastřešili deset studánek

VALAŠSKO - Český svaz ochránců přírody Valašské Meziříčí uzavřel úspěšný projekt péče o studánky v Beskydech a Podbeskydí. Odvíjel se ve znamení čísla 10 – deset zastřešených a obnovených studánek, deset laboratorních rozborů vody, deset osvětových akcí pro veřejnost, serveru Zlin.cz to za ochránce sdělil Jiří Jurečka.

Ochránci přírody navázali spolupráci s obecními úřady, lesníky, turisty, dětskými oddíly a dalšími organizacemi, aby jim pomohli vytipovat zanikající studánky, které si zaslouží obnovu. „Zastřešili jsme i díky nim šest studánek v pramenné oblasti Černé Ostravice u Starých Hamrů a Bílé, po jedné v Kopřivnici, Heřmanicích u Oder, Bartošovicích a Valašské Bystřici. V péči o studánky budeme pokračovat i nadále, letos připravujeme naučnou studánkovou stezku v Zádveřicích-Rakové a chystáme projekt na obnovu historického pramene říčky Vítovka,“ doplnil Jurečka.

Aby odborníci lidem přiblížili tajemný svět podzemních vod – pramenů a studánek – uspořádali ochránci také deset akcí pro mládež, turisty a veřejnost. Účastníci se na nich dozvídali o historii pramenů, hydrologických zajímavostech Beskyd a mohli si i sami změřit kyselost, teplotu či vodivost vody a dozvědět se, co naměřené hodnoty znamenají.

„Nakonec jsme si splnili i malý sen – připravit fotografickou výstavu o 25 zajímavých beskydských studánkách se stručnými, ale přehlednými údaji o jejich historii a zvláštnostech. Expozice byla vystavena dva měsíce ve vstupních prostorách městské knihovny Valašské Meziříčí. Výstava je putovní a momentálně jednáme o její instalaci v Novém Jičíně,“ doplnil Jurečka

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x