Valašské Klobouky ozdobí sochy Šperlinga a Matyáše

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Město Valašské Klobouky budou krášlit další dvě nové sochy, tentokrát půjde o figuru dívky s květy a ovečkou od řezbáře Zdeňka Matyáše a postavu fujaristy od Josefa Šperlinga. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí města Lenka Krupková.

Právě sochy Matyáše a Šperlinga byly nejzdařilejší v rámci soutěže Sochy do města, která je součástí Valašského kumštování, jež  vyvrcholilo uplynulou neděli. Soutěž Sochy do města už tradičně hledá dvě nejlepší plastiky do venkovní galerie výtvarných děl v centru Valašských Klobouk. 

„Během Valašského kumštování se konalo veřejné hlasování, v němž mohli lidé svou volbou vybrat sochu, která by podle nich měla zdobit město. O jejich přízeň se ucházelo celkem devět děl s rozličným pojetím i zpracováním. Odevzdáno bylo celkem 366 hlasů, z nichž 84 rozhodlo o vítězství díla valašskoklobouckého řezbáře Zdeňka Matyáše,“ konstatoval místostarosta Martin Janík. Výhra v hlasování veřejnosti přinese autorovi odměnu ve výši 15 tisíc korun.

Druhou kategorií byl výběr odborné poroty, která zvažovala jak vhodnost jednotlivých soch pro veřejný prostor, tak i jejich vztah k Valašsku, které bylo zároveň tématem celé soutěže. „Porota rozhodla o tom, že tato kritéria nejlépe splňuje hráč na fujaru, kterého ztvárnil valašskokloboucký řezbář Josef Šperling. Dílo se tak stane druhou plastikou, která rozšíří venkovní galerii a zanechá v ní otisk letošního Valašského kumštování,“ uvedl místostarosta Janík. Za vítěznou sochu náleží řezbáři honorář 20 tisíc korun.

Řezbáři nyní budou mít čas na finální úpravy svých soch a výběr vhodného místa pro svá díla. Fujarista i dívka s kyticí květů by se měli poprvé oficiálně představit veřejnosti při srpnovém Setkání muzikantů v Bílých Karpatech.

Soutěž Sochy do města vyhlašuje Město Valašské Klobouky a občanské sdružení Valašské kumštování. Cílem je prostřednictvím postupně vznikající venkovní galerie prezentovat řezbářství a výtvarné umění jako tradiční součást valašské kultury.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x