Do Bystřice se sjely folklorní soubory z celého světa

BYSTŘICE POD HOSTÝNEM - Náměstí v Bystřici pod Hostýnem roztančí od pátku do neděle devátý ročník Mezinárodního folklorního festivalu Na rynku v Bystřici. Serveru Zlin.cz to za organizátory uvedla Vendula Perůtková.

Do Bystřice se sjedou zahraniční a tuzemské soubory. Akci pořádá Valašský soubor Rusava z Bystřice pod Hostýnem. Divákům se představí více než desítka souborů. „Naše pozvání přijaly soubory z Thaiwanu, Indie, Maďarska a Ruska, z moravských souborů se představí třeba zlínská Vonica, cimbálové muziky Danaj ze Strážnice a Bukovinka z Bystřice pod Hostýnem, nebo ostravské soubory Ševčík a Slezský soubor Heleny Salichové,“ vyjmenoval hlavní lákadla festivalu jeho prezident Petr Stanovský.

V pátek večer vystoupí zahraniční hosté a cimbálové muziky Danaj a Bukovinka v hudebně – tanečním pořadu autorek Kateřiny Kovaříkové a Magdaleny Múčkové. Hlavní festivalový den pak odstartují dětské soubory, odpoledne si návštěvníci vychutnají krojovaný průvod městem a lidový jarmark, hlavní pořad festivalu a především večerní taneční dílnu. „Kdo z návštěvníků vydrží až do konce, může si při večerní taneční zábavě vyzkoušet typické tance z domoviny našich zahraničních hostů, ale i krásné moravské lidové tance. V uplynulých ročnících jsme se například od ohnivých Argentinců učili pravé argentinské tango, jindy zase maďarský čardáš,“ popsal večerní program Petr Stanovský.

V osmi ročnících svého trvání představil festival Na rynku v Bystřici na svém jevišti soubory z Moravy, Čech i Slezska, z Mexika, Ruska, Kolumbie, Belgie, Argentiny, Lotyšska, Německa, Tchaj-wanu, Řecka a mnoha dalších více či méně exotických zemí. „Náš festival se stal pevnou součástí festivalového kalendáře Folklorního sdružení České republiky. Pokaždé si k nám najde cestu více než 1 500 diváků. Jsme rádi, že s námi spolupracuje město Bystřice pod Hostýnem a především podnikatelé z našeho regionu, bez kterých bychom tento festival nemohli uskutečnit. Spolupracujeme také s dalšími festivaly na Moravě – Rožnovskými slavnostmi či Jízdou králů v Doloplazech,“ dodal Stanovský.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x