Rožnovský hřbitov čeká revitalizace

ROŽNOV POD RADHOŠTĚM - Celkovou revitalizaci zeleně v okolí hřbitova nechá provést rožnovská radnice. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí města Tomáš Gross.

Radnice hodlá vyřešit špatný zdravotní stav stromů na hřbitově v ulici 5. května, ale také odstranit asfalt, kterým byly zality některé stromy při opravě cesy v 70. letech. Práce začnou letos na podzim a potrvají přibližně rok. 

„Hřbitov byl založen už v roce 1888 a jedná se o takzvaný etno hřbitov. Aleje stromů, které byly vysázeny v době založení hřbitova a jsou základem jeho kompozičního řešení, tvoří dominantu prostoru a vytvářejí neopakovatelnou atmosféru. Zdravotní stav jednotlivých stromů je ale špatný, a proto je nutné poškozené stromy odstranit a vysázet nové,“ upřesnila starostka Rožnova Markéta Blinková, která doplnila, že všechny stromy, u kterých je reálný předpoklad alespoň 15 let dalšího rozvoje, budou zachovány. Značná část jich je navržena k ošetření, jehož cílem je maximálně prodloužit jejich životnost. K odstranění jsou navrženy i nevhodné náletové dřeviny, které v některých částech tvoří nevhodné porosty.

Část stromů původních alejí byla při opravě cestní sítě hřbitova v 70. letech zalita asfaltem. Tím došlo k jejich výraznému poškození, navíc je znemožněna nová výsadba. Součástí projektu je proto nejen nová výsadba a regenerace ucelených trávníkových ploch, ale také úprava původně asfaltových komunikací, které budou mít hlinitopísčitý (mlatový) povrch. Hřbitov dnes nemá pevnou hranici. Z těchto důvodů je součástí návrhu i řešení části oplocení, které by částečně bránilo vstupu mimo provozní dobu hřbitova, chránilo by jeho území před vandalismem i dalšími negativními vlivy.

K realizaci projektu je svoláno také veřejné jednání, které se uskuteční  za přítomnosti projektantky Evy Damcové v úterý 9. července od 10.30 hodin přímo na starém hřbitově. Předmětem jednání bude dořešení výskytu netopýrů a jiných chráněných druhů živočichů, případně další námitky CHKO Beskydy.

Celkové náklady projektu jsou rozpočtovány na 3,4 milionu korun. Z Evropského fondu získalo město 1,3 milionu korun, ze Státního fondu životního prostředí pak 94 tisíc korun. Z městského rozpočtu tak bude na projekt uvolněna částka dva miliony korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x