Na Moravě se potápěl člun i s posádkou, záchranná akce trvala pět hodin

KUNOVICE - Komplikovaná a pět hodin trvající zásah mají za sebou hasiči, kteří se snažili zachránit posádku člunu, který se po havárii potápěl v kunovském jezu na řece Moravě. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

Na místě zasahovali profesionální hasiči z Uherského Hradiště s jedním zásahovým vozidlem, dopravními automobily a čluny. Motorový člun zůstal zachycen na vlnolamu těsně před jezem, asi v polovině toku řeky. Při nárazu došlo k proražení dna lodi a hrozilo její potopení. Na člunu byla uvězněna tříčlenná posádka.

„Prioritou pro nás byla záchrana tří lidí. Záchranu pomocí člunů hasičů znemožnil charakter místa nehody a rychlost toku, kdy hrozilo, že by mohlo dojít ke stržení našich člunů pod jez. Použili jsme proto lezecký materiál a žebřík, který jsme na člun spustili z konstrukce nad jezem. Takto se podařilo všechny lidi rychle zachránit,“ konstatoval Netopil.

Dalším problémem, se kterým se museli hasiči potýkat, bylo samotné vyproštění motorového člunu. Jeho potopení se podařilo zabránit pomocí bójí, které hasiči umístili do trupu člunu a tím ho nadlehčili. Vzhledem ke skutečnosti, že nebylo možné povolat na místo události čluny se silnějšími motory, které by poškozené plavidlo vytáhly z vlnolamu, museli hasiči vyřešit situaci pouze prostředky, které měli na místě k dispozici.

„Ve spolupráci s hrázným, který regulovat rychlost toku vody pomocí plavební komory, se podařilo nakonec člun vyprostit a odtáhnout ke břehu. Současně se zajištěním přívěsu na přepravu člunu byla o půl osmé večer na místo události povolána jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s automobilním jeřábem. Člun nakonec jeřáb vyzdvihl a umístil na přepravní přívěs,“ dodal Netopil s tím, že se jednalo o netradiční a komplikovaný zásah.

Mapa


Zobrazit místo Na Moravě se potápěl člun i s posádkou, záchranná akce trvala pět hodin na větší mapě

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x