V Holešově vystavují žáci Julia Mařáka

HOLEŠOV - Moravští krajináři - žáci Julia Mařáka, to je název výstavy obrazů českých krajinářů Romana Havelky, Aloise Kalvody a Stanislava Lolka, kterou je možné navštívit až do konce září v Zámecké galerii v Holešově. Server Zlin.cz o tom informovala Barbora Janečková z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Výstava je instalována ve třech sálech a prezentuje více než 80 obrazů zapůjčených ze sbírek českých a moravských státních galerií včetně Národní galerie v Praze. Několik obrazů je zapůjčeno také ze soukromých sbírek. Do Holešova se tak například podařilo dostat Kalvodovy obrazy Cesta a Nad Berounkou, které jsou excelentní ukázkou autorovy tvorby ovlivněné secesním symbolismem, nebo ceněné práce větších formátů Romana Havelky či Lolkova díla nejvíce ovlivněná impresionismem. Nechybí ani obraz Vrba samotného Julia Mařáka.

 „Našim cílem je ukázat veřejnosti dostupná díla těchto autorů a nabídnou srovnání, protože všichni tři jsou bezesporu známými a ve sběratelských kruzích vyhledávanými  krajináři. Díky naší výstavě se k milovníkům umění dostává řada obrazů ukrývaných léta v depozitářích galerií,“ vysvětlil kurátor výstavy, historik a teoretik výtvarného umění Jaroslav Pelikán. Expozici ve čtvrtém sále doplňuje projekce dokumentu, který o tvorbě a životě Julia Mařáka natočila Česká televize. 

Roman Havelka, Alois Kalvoda a Stanislav Lolek patří mezi známé a vyhledávané české krajináře přelomu 19. a 20. století, kteří měli stejného učitele, Julia Mařáka, a prošli jeho slavnou krajinářskou školou. Všechny tři spojuje moravské rodiště, inspirace moravskou krajinou a ovlivnění jejich tvorby aktuálními dobovými výtvarnými proudy. U všech tří jsou patrné vlivy realismu, secesního symbolismu i v té době tolik skloňovaného francouzského impresionismu, který ovšem přejímali každý svým osobitým způsobem. Havelka, Kalvoda a Lolek byli téměř vrstevníci a pojilo je i členství ve Sdružení výtvarných umělců moravských v Hodoníně, které bylo založeno v roce 1907. Pravidelně spolu vystavovali a své práce konfrontovali.

Na holešovském zámku se souběžně konají také další malé výstavy – Slavné vily Zlínského kraje (do 29. září) a Fotografie z USA cestovatele Miroslava Piláta (do 18. září). Doplňuje je stálá expozice velkých formátů malíře Borise Jirků. Do prohlídkového okruhu holešovským zámkem je pak zařazena výstava Budiž světlo! která potrvá do 8. září. Představuje historii a vývoj nejrůznějších světelných zdrojů od pouličního osvětlení po výbojky a žárovky. Výstava vznikla ve spolupráci s českými a slovenských sběrateli a je jedinečná svým rozsahem i zaměřením, protože podobný projekt se v českých zemích ještě nekonal.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x