Nejlepší sýr mají v Hošťálkové

VELKÉ KARLOVICE - Celkem 34 vzorků sýrů se sešlo na třetím ročníku soutěže O nejlepší valašský sýr, která se konala ve Velkých Karlovicích. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí Resortu Valachy Martina Žáčková.

Své produkty přijeli do Karlovic představit výrobci z širokého regionu – zástupci farem i drobní zemědělci, kteří vyrábějí spíše pro sebe a své známé. Z jejich řad také vzešli vítězové. Rozhodovala o nich sedmičlenná porota s předsedou se stylovým příjmením – Leošem Bačou.

Vítězem se stal Štěpán Malina z Hošťálkové, který do soutěže přihlásil kravský přírodní sýr s pažitkou. Druhé místo obsadila Marie Haplová z Velkých Karlovicích se zrajícím ovčím sýrem a třetí byl opět muž – Karel Haferník z Nového Hrozenkova. Celkově byly nejvíc zastoupeny kravské sýry, nechyběly ale ani kozí a ovčí. Do pětice nejlepších sýrů se probojoval ještě uzený přírodní kravský sýr z rožnovské biofarmy Horut a ovčí přírodní sýr Zdenky Mužíkové z Velkých Karlovic.

„Soutěž se těšila velkému zájmu lidí, během odpoledne jich přišlo kolem tří set. Návštěvníci také mohli sami hlasovat, který sýr jim nejvíc chutná. Se shodným počtem hlasů zabodoval kozí přírodní sýr Radka Koňaříka z Karolinky a polotvrdý zrající kozí sýr Beskyd z Kozí farmy Zerlina Hážovice,“ doplnila Žáčková.

Návštěvníci také mohli konzultovat se sommeliery, jak vhodně kombinovat sýry s víny. Atmosféru dotvořila cimbálová muzika Jánoš.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x