NEZAMĚSTNANOST: Ve Zlínském kraji klesla nezaměstnanost na 7,5 procenta

ZLÍN - Ve Zlínském kraji klesla k poslednímu červnu míra nezaměstnanosti na 7,5 procenta. Server Zlin.cz o tom informovala Miriam Majdyšová, krajská mluvčí Úřadu práce ČR.

Na dalším poklesu nezaměstnanosti má podle Majdyšové významný vliv realizace aktivní politiky zaměstnanosti. Na dotovaná pracovní místa v rámci aktivní politiky zaměstnanosti nastoupilo v průběhu června 460 uchazečů o zaměstnání, což je každý šestý uchazeč o zaměstnání, který byl z evidence vyřazen. „Pokles nezaměstnanosti v červnu však nebyl příliš velký. Celkový počet uchazečů  o zaměstnání se ve Zlínském kraji snížil o 746 lidí, což představuje snížení nezaměstnanosti o 2,37 procenta,“ upřesnila Majdyšová.   

Na konci června bylo ve Zlínském kraji evidováno celkem 30 708 uchazečů o zaměstnání. Podíl nezaměstnaných činil 7,5 procenta. Podíl nezaměstnaných v České republice je ke stejnému datu nižší, a to 7,3 procenta. Přesto byl ve Zlínském kraji v průběhu června zaznamenán větší procentuální pokles nezaměstnanosti, než tomu bylo v celé ČR, kde došlo k poklesu počtu nezaměstnaných pouze o 1,28 procenta.

Nezaměstnanost poklesla ve všech okresech Zlínského kraje. Největší pokles byl zaznamenán v okrese Vsetín – o 3,65 procenta (stejně jako předcházející měsíc) a v okrese Uherské Hradiště (o 2,72 procenta). Nejmenší pokles nezaměstnanosti byl zaznamenán v okrese Kroměříž (o 1,26 procenta). „Okres Vsetín je nadále okresem s nejvyšším podílem nezaměstnaných ve Zlínském kraji s hodnotou 8,7 procenta. Podíl nezaměstnaných v okrese Uherské Hradiště je 6,9 procenta, v okrese Kroměříž 8,3 a v okrese Zlín 6,6 procenta,“ doplnila Majdyšová.

Na konci června evidovala pracoviště úřadu práce ve Zlínském kraji celkem 2 288 volných pracovních míst. Počet volných pracovních míst se v průběhu června mírně zvýšil (o 71 míst, tedy o 3,2 procenta). Na jedno volné pracovní místo připadá 13 uchazečů o zaměstnání.

Nejčastěji nabízená volná pracovní místa jsou v profesích obchodní zástupci (159 míst), seřizovači a obsluha obráběcích strojů (101 míst), řidiči nákladních automobilů (74 míst), kuchaři (57 míst) a svářeči (54 míst).

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x