Valašské Meziříčí provoní guláš

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Valašskomeziříčský letní stadion se od čtvrtka do soboty promění v gulášový ráj, koná se tu 11. ročník tradičního Gulášfestu 2013. Serveru Zlin.cz to za organizátory sdělil Josef Beneš.

Až do soboty se na festivale bude střídat okolo 20 kuchařů při vaření gulášů rozličných vůní a chutí, za kterými se sem každoročně vypraví tisíce návštěvníků.

Lidé od plotny jsou už týden v pilné práci. „Nejprve jsme loupali kořenovou zeleninu, o víkendu jsme chystali cibulové základy a zásmažku. Od pondělí krájíme maso. Pro začátek jsme ho nakoupili 11 metráků, kromě hovězího a vepřového také pštrosí, klokaní a pět druhů zvěřiny. Zpracovali jsme 600 kilogramů cibule a metrák česneku. Loni nám pochyběla mletá paprika, tentokrát jsme si jí předem zajistili 70 kilo,“ informoval šéfkuchař Petr Zahradníček.

Gulášfest odstartuje ve čtvrtek v 10 hodin. Tou dobou návštěvníci budou moci vybírat mezi dvaceti z celkem 35 druhů guláše. Chybět mezi nimi nebudou ani bezmasé, třeba fazolový, chilli gulášek ze sóji, řáholecký bramborový s hříbky či zeleninový s brokolicí.

Ivo Petrnek splnil šéfkuchařův pokyn a pro zpestření nabídky přinesl vlastní recept na hovězí guláš se zázvorem. „Snad bude lidem chutnat. My jsme ho už vyzkoušeli. Byl trochu pikantní, ale chuťově dobrý,“ tvrdí mladý kuchař, čerstvě přidělený na přípravu zvěřinových gulášů. Stejně jako ostatní kolegové toho v příštích dnech moc nenaspí. „Denně budeme spát nejvýše pět hodin. Do soboty musíme vydržet,“ potvrdil Petrnek.

Vrcholí také přípravy doprovodného programu. U stadionu vyrostly lunapark i pódium. Kromě místních kapel zde vystoupí například Tatabojs, Suppport Lesbiens, Sunshine, Argema nebo revival slovenské skupiny Horkýže slíže. Na své si přijdou příznivci folku a cimbálové muziky, zazní hity Beatles a Kabátu v podání revivalových skupin.

Od čtvrtka do sobotních 17 hodin budou pořadatelé také přijímat vzorky do soutěže o nejlepší guláš. Zúčastnit se jí mohou amatérští i profesionální kuchaři. Vítěze vyhlásí v sobotu v 18 hodin. V pátek ve stejném čase se uskuteční jiná tradiční soutěž, a to O největšího jedlíka guláše.     

Gulášfest bude začínat denně v 10 hodin. Vstupenka platná pro všechny tři dny přijde na 80 korun. Do 16 hodin se vstupné nebude vybírat.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x