Zlínským kostelem zaznějí gospely

ZLÍN - Třetí ročník hudební dílny s názvem Duše zpívej!!! je v plném běhu. Asi šedesátka zpěváků ze Zlína, ale také z jiných míst České republiky se učí pod vedením dvou profesionálních hudebníků z Karibiku, jak správně zpívat gospel, serveru Zlin.cz to sdělil jeden z organizátorů týdenní akce Antonín Molek.

Jak moc se naučí napodobit jihoamerickou živelnost, mohou lidé posoudit v sobotu večer, kdy sbor vystoupí před veřejností v římskokatolickém kostele na Jižních svazích ve Zlíně.

„Rozdíl mezi námi a jimi je právě v míře prožitku a té živelnosti. Naše evropské sbory jsou příliš závislé na notách, kdežto oni se učí všechno poslechem a melodie si pamatují,“ řekl Molek, který je sbormistrem chrámového sboru Tibi.

Po pár hodinách s učiteli Terrym Fredem Francoisem z Martinique a jeho kolegou Rolandem Chamem Guadeloupe, kteří působí jako hudební pedagogové v Paříži, se ale čeští pěvci postupně od notových partů odpoutávají a učí se víc zapojit sluch, hudební paměť a nakonec také přirozený pohyb. „A samozřejmě, prožít naplno radost z toho, co zpívají,“ dodal zlínský sbormistr.

Mezi zpěváky jsou gospeloví nováčci, ale také ti, co už mají jeden nebo dva podobné kurzy za sebou. „Je to pokaždé trochu jiné. Nejen repertoárem, ale i novými informacemi a podněty,“ vysvětlil Molek. K přístupu obou černošských muzikantů patří totiž samozřejmě improvizace a to, že své nápady realizují neplánovaně přímo na pódiu.

Na sobotním koncertu, který začne v 18 hodin, nebude znít pouze angličtina a melodie černošských tradicionálů, ale také tvorba dvou zlínských autorů. Například skladba Až narostou mi křídla s textem Antonína Molka a hudbou Miroslava Hromádky. Kromě právě vzniklého gospelového tělesa navíc vystoupí s duchovním repertoárem také vokálně instrumentální český soubor Affetto.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x